Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Simon Zajc na generalni skupščini UNWTO v Madridu

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Državni sekretar Simon Zajc se je 2. decembra 2021 udeležil 24. zasedanja generalne skupščine Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (United Nations World Tourism Organization – UNWTO), kjer je sodeloval na ministrski razpravi o politikah za spodbujanje turizma za razvoj podeželja.

Državni sekretar Simon Zajc je v razpravi poudaril prizadevanja ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in celotne vlade za enakomeren regionalni razvoj Slovenije. Poudaril je: “Slovensko podeželje je odlična kulinarična destinacija, ki ne razočara niti najzahtevnejših gostov, v prihodnjih letih pa bomo Slovenijo in slovensko podeželje promovirali tudi kot destinacijo za športne priprave in rekreacijo”. Poleg tega je predstavil

Razprava je bila namenjena ugotavljanju priložnosti za oblikovanje novih politik in učinkovitih instrumentov za podporo vključujočemu in trajnostnemu razvoju turizma na podeželskih območjih, s poudarkom na infrastrukturi, povezljivosti, razvoju vrednostnih verig in naložb.

UNWTO je letos prvič organizirala izbor Best Tourism Villages by UNWTO, na katerem je nagradila vasi in podeželske destinacije, ki s svojim delovanjem na področju turizma prispevajo k razvoju regije, v kateri se nahajajo, in pri tem ohranjajo bogato naravno in kulturno dediščino. Izbor je potekal na svetovni ravni, med nagrajenci pa sta tudi slovenski destinaciji, Radovljica in Solčava, kar je še eno veliko priznanje za slovenski turizem.

Destinacije, ki so prejele naziv Best Tourism Village, bodo postale članice mreže z enakim imenom, ki bo omogočala prenos znanj in dobrih praks med turistično razvitimi podeželskimi kraji, hkrati pa bodo deležna tudi strokovnega usposabljanja za člane in promocijske podpore s strani UNWTO.