Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 106. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 106. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprememba Uredbe o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja 2014-2020

Vlada je izdala Uredbo o spremembi Uredbe o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 v letu 2021 in jo objavi v Uradnem listu.

Uredba o ukrepu dobrobit živali (DŽ) se spreminja zaradi zvišanja sredstev, namenjenih za ukrep DŽ v letošnjem letu s 7,4 milijona evrov na 7,7 milijona evrov. Po prvih ocenah Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja namreč vsota zahtevkov za ukrep DŽ, vloženih v okviru kampanje oddaje zbirnih vlog v letu 2021, presega višino sredstev, načrtovanih v veljavni uredbi za leto 2021, zato je zaradi zagotovitve zadostnih sredstev za izplačila za ukrep DŽ potrebno  povišanje sredstev.

Poročilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o ugotovitvah nadzora nad spoštovanjem odlokov, izdanih z namenom omejevanja širjenja virusa covid-19 (22. - 28. 11. 2021)

Vlada se je danes seznanila s Poročilom Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o ugotovitvah nadzora nad spoštovanjem odlokov, izdanih z namenom omejevanja širjenja virusa covid-19 (teden od 22. do 28. 11. 2021). Iz poročila je razvidno, da se stanje glede skladnosti izboljšuje.

Inšpektorji UVHVVR so v času od 22. do 28. novembra 2021 izvedli 573 nadzorov nad spoštovanjem zahtev odloka, od tega 76 nadzorov med vikendom izključno v gostinski dejavnosti. Inšpekcijski pregledi so se izvajali pri zavezancih, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo (438), s prodajo živil v trgovinah (28) in proizvodnjo živil ter v drugih dejavnostih (107).

Zavezancem iz gostinske dejavnosti so bile v skladu z Zakonom o inšpekcijskem nadzoru ugotovljene neskladnosti, ki so se nanašale na nepreverjanje oziroma neustrezno preverjanje izpolnjevanja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev. Ostale neskladnosti so se nanašale  na obveščanje o maksimalnem številu oseb v prostoru, nenošenje/neustrezno nošenje mask ter uporabo neustreznih mask in neskladnosti, vezane na nesedečo postrežbo za točilnim pultom. Na področju trgovinske dejavnosti so bile ugotovljene neskladnosti na področju neustreznega vodenja evidenc o izvedenem samotestiranju ter neustreznem preverjanju PCT pogoja za stranke. Na področju drugih dejavnosti so bile neskladnosti ugotovljene pri neustreznem vodenju evidenc o izvedenem samotestiranju ter neustreznem razkužilu.

Nepravilnosti so bile ugotovljene pri 110 zavezancih; pri 103  zavezancih iz gostinske dejavnosti, 4  trgovinah z živili ter 3 obratih iz drugih dejavnosti. Višina izrečenih glob je bila v skupni vrednosti 15.300 evrov.

Sklep o razrešitvi in imenovanju predstavnice ustanovitelja v svetu javnega zavoda Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Vlada je sprejela sklep, da se v svetu javnega zavoda Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kot predstavnica ustanovitelja (Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) razreši članica Maša Žagar. Za preostanek mandata sveta omenjenega javnega zavoda (do 10. 9. 2023), se v svet kot predstavnica ustanovitelja imenuje mag. Marjeta Bizjak.

Sestavo sveta javnega zavoda Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije podrobneje ureja Sklep o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p.o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Svet zavoda ima sedem članov – od tega štiri predstavnike Vlade Republike Slovenije (dva člana iz ministrstva, pristojnega za kmetijstvo, en član iz ministrstva, pristojnega za okolje in prostor, ter en člana iz ministrstva, pristojnega za znanost).

Predstavnica ustanovitelja - Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Maša Žagar je bila konec septembra letos razrešena s položaja generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo, zato se za preostanek mandata sveta javnega zavoda Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za članico sveta imenuje mag. Marjeto Bizjak, namestnico generalnega direktorja Direktorata za kmetijstvo.