Skoči do osrednje vsebine

Notranji ministri EU in Zahodnega Balkana za skupno upravljanje pri skupnih migracijskih in varnostnih izzivih

Od 1. do 3. decembra 2021 v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju poteka ministrska konferenca EU – Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev.
Vodje delegacij na skupinski fotografiji

Skupinska konferenca | Avtor: PSEU

Ministri za notranje zadeve so se na današnji konferenci, ki jo je vodil minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs, strinjali, da je regija Zahodnega Balkana sestavni del Evrope. Minister Hojs je poudaril: »Zato je nujno, da jo obravnavamo kot del našega skupnega upravljanja pri skupnih izzivih: pri upravljanju z migracijami, azilu in mejah, boju proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji ter organiziranemu kriminalu.« To so bile tudi osrednje teme tokratnega srečanja za področje notranjih zadev.

Med razpravo o migracijah so se udeleženci strinjali, da je upravljanje migraciji skupen izziv, ki zahteva tesno medsebojno sodelovanje. Kot je dejal Hojs, bo treba nadaljevati delo pri razvoju sistemov za identifikacijo in registracijo migrantov v regiji, pri čemer je Evropska komisija pripravljena zagotoviti tudi tehnično podporo. Govorili so tudi o boju proti tihotapljenju migrantov, pri čemer je treba nujno izboljšati sistem vračanja, vključno s sklenitvijo sporazumov o ponovnem sprejemu z državami izvora. »Regionalno sodelovanje pri vračanju je treba okrepiti,« je dejal Hojs in izpostavil nujnost sklenitve statusnih sporazumov z agencijo Frontex.
  
V razpravi o boju proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji so udeleženci obravnavali  trenutne izzive in grožnje ne le za države članice EU, ampak tudi za regijo Zahodnega Balkana. Preverili so izvajanje skupnega akcijskega načrta za boj proti terorizmu in izpostavili potrebo po učinkovitem reševanju vprašanja vračanja tujih terorističnih borcev. Ob tem je minister Hojs poudaril pomen redne in učinkovite izmenjave informacij za odzivanje na tovrstne grožnje. Pri boju proti organiziranemu kriminalu so se zavzeli za skupno sodelovanje in ukrepe v boju proti tihotapljenju, trgovini z ljudmi, orožju in nedovoljeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Ob koncu je minister Hojs predstavil zaključke ministrske konference o preprečevanju in preiskovanju spolne zlorabe otrok, ki je prek videokonference potekala 12. novembra 2021. »V skupni izjavi smo poudarili pomen preventivnega delovanja in ozaveščanja, izrazili pa smo tudi politično podporo iskanju ustreznih orodij za odkrivanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok, ki so med najbolj zavržnimi kaznivimi dejanji zaradi daljnosežnih posledic, ki jih imajo za žrtve.«

Srečanje, ki poteka enkrat letno, je namenjeno krepitvi regionalnega sodelovanja, dobrososedskim odnosom in podpori približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. Konference so se poleg ministrov z Zahodnega Balkana udeležili tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, predstavniki Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS), agencij EU (EASO, Eurojust, Europol, Frontex) in predstavniki prihodnjega tria predsedstev Svetu EU (Francija in Češka).

Posnetek novinarske konference je objavljen na spletnem mestu predsedovanja Slovenije Svetu EU.

***
Ob robu srečanja je potekal tudi podpis protokola s Črno goro o sodelovanju v boju proti trgovini z ljudmi in zlorabi otrok, s katerim bomo okrepili sodelovanje na tem področju.

Minister Aleš Hojs se je ob robu konference sestal s francoskim kolegom Géraldom Darmaninom. Pogovarjala sta se o trenutnem dogajanju na področju notranjih zadev v EU in stanju pogajanj o zakonodajnih dosjejih v Svetu EU. Francoski minister je namreč na konferenci sodeloval v vlogi prihodnjega predsedstva Svetu EU.