Skoči do osrednje vsebine

Spletni dogodek EU-LAK o okrevanju kot priložnosti za socialno kohezijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je nagovoril udeležence spletnega dogodka EU-Latinska Amerika in Karibi (LAK) z naslovom "Okrevanje kot priložnost za strukturne družbene spremembe in pot k partnerstvu za kohezivne družbe EU – Latinska Amerika in Karibi". Dogodek sodi v niz spletnih razprav v času predsedovanja Svetu EU.
državni sekretar sedi za mizo

Državni sekretar dr. Raščan med audio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je opozoril na kompleksne družbeno-ekonomske izzive, s katerimi se po pandemiji soočamo v vseh državah. Le-ti predstavljajo poseben izziv za družbeno zaščito, še posebej ranljivih skupin, zmanjševanje neenakosti in vlogo davčnih politik. Hkrati pa so tudi priložnost za oblikovanje bolj vključujoče politike in partnerstev, tudi med EU in regijo LAK. Izpostavil je, da okrevanje po pandemiji ne more pomeniti le vrnitve na stanje pred tem, pač pa je obstoječe strukturne pomanjkljivosti in ranljivosti potrebno nasloviti bolje in učinkoviteje.

Slovensko predsedstvo Svetu EU je dogodek organiziralo skupaj z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in Generalnim direktoratom za mednarodna partnerstva Evropske komisije (DG INTPA) ter v partnerstvu s Fundacijo EU-LAK in Razvojnim centrom OECD. Slovenija je že v času svojega prvega predsedovanja EU leta 2008 soorganizirala forum EU-LAK o fiskalni politiki za družbeno kohezijo.

Predstavniki držav in organizacij EU in LAK (Slovenije, Dominikanske republike, Francije, Mehike, Paragvaja in Španije ter Oxfam intermon), so razpravljali o izzivih in priložnostih za krepitev družbene kohezije v obdobju okrevanja po pandemiji ter vlogi, ki jo imajo pri tem mednarodne organizacije in EU v partnerstvu z regijo LAK. Predstavljene se bile ugotovitve in priporočila o gospodarskih obetih regije LAK iz te dni objavljenega ekonomskega pregleda za Latinsko Ameriko 2021 (pripravljenega v OECD, ECLAC in EU) ter prioritete Evropske komisije za sodelovanja med EU in LAK na področju socialne kohezije za naslednje programsko obdobje 2021-2027.