Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec pozdravil nov korak v smeri digitalizacije na področju cestninjenja

Z današnjim dnem bo v Sloveniji mogoče kupiti elektronske vinjete, digitalno različico vinjete, ki bodo nadomestile vinjete v obliki nalepke.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob tem poudaril, da je po več kot 13. letih od uvedbe vinjet čas, da na področju cestninjena osebnih vozil naredimo korak naprej v smeri digitalizacije.

"Z uvedbo e-vinjet bomo končali s ponovoletno folkloro praskanja vinjet z vetrobranskih stekel ter šli v korak z digitalizacijo tudi na področju cestninjenja osebnih vozil. Zahvaljujem se družbi Dars za trud in opravljeno delo", je v Digitalnem središču Slovenije ob predstavitvi nakupa prvih elektronskih vinjet dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Minister Vrtovec je poudaril, da z uvedbo sistema e-vinjet cestninjenje osebnih vozil ne bo nič dražje kot v obstoječem sistemu, saj se bo cestnina še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji. "Poleg tega bo v sistemu elektronske vinjete omogočeno tudi vračilo sorazmernega dela cene letne vinjete v primeru prodaje vozila, kar v obstoječem sistemu ni možno. Dodatna prednost za uporabnike bo tudi veljavnost letne elektronske vinjete, ki bo vezana na 365 dni od dneva nakupa, kar pomeni, da veljavnost ne bo več vezana na koledarsko leto kot v obstoječem sistemu klasične vinjete," je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Predstavitve nakupa prvih elektronskih vinjet se je udeležil tudi minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, ki je ob tem dejal: "Gre za odličen primer digitalne rešitve po meri državljanov, saj nam bo prihranila čas in živce. Gre za eno najnaprednejših rešitev, s katero bo nadležno praskanje vinjet z vetrobranskega stekla končno postalo preteklost."