Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek: »Podpis zavez slovenskih pivovarjev pomeni zavedanje, da je povezovanje ključno za sektor«

Na povabilo Združenja slovenskih pivovarn Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je minister dr. Jože Podgoršek danes udeležil svečanega podpisa zavez pivovarskega sektorja za prostovoljno označevanje informacij na primarni embalaži izdelkov.

Gre za zavezo odgovornosti, ki so jo slovenski pivovarji podpisali kot del zavez Kodeksa ravnanja EU o odgovornih poslovnih in trženjskih praksah v verigi oskrbe s hrano.

Slovenski pivovarji so se odločili podpisati zavezo za prostovoljno in transparentno podajanje informacij potrošniku na področju navajanja energijske vrednosti piva na predpakiranih izdelkih. Gre za prvi korak v smeri dodatnih prostovoljnih navedb sestavin in informacij za potrošnika na izdelkih, ki vsebujejo alkohol, in sledi ciljem Kodeksa ravnanja EU o odgovornih poslovnih in trženjskih praksah v verigi preskrbe s hrano. S podpisom zaveze pivovarji kažejo svojo odgovornost do potrošnikov in do širše družbe.

Minister dr. Jože Podgoršek je v nagovoru poudaril pomen povezovanja. »Ponosen sem, da je tudi ta sektor spoznal, da je povezovanje ena najpomembnejših aktivnosti za dolgoročno stabilnost oz. preživetje. Tega nas je še posebej naučila zadnja kriza, ki je med drugim močno prizadela tudi male pivovarje. S tem podpisom tudi dokazujete, da se zavedate, da niste drug drugemu konkurent, ampak se ponudbo dopolnjujete. Potrošnik tako dobi, kar potrebuje, tukaj pri nas, od naših proizvajalcev in mu ni treba posegati po tujih.«

Minister je nadalje izpostavil pomen prehranske varnosti. »Prehranska varnost EU je odvisna od prehranske varnosti vsake države. Zato je zelo pomembno, kaj in koliko naredimo na lokalnem okolju.« Po njegovih besedah je potrebno prisluhniti potrošniku, zato tudi zahvala sektorju, ki se mu prilagaja: »Čestitam za ta korak, za povezovanje, za to, da ste skupaj. S tem delamo dobro za vse skupaj, za celotno družbo.«