Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na Konferenci o prihodnosti hrane poudaril pomen trajnostnih prehranskih sistemov

Minister dr. Jože Podgoršek se je preko avdio vizualne povezave udeležil konference z naslovom »Prihodnost hrane«, ki jo organizira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo. V nagovoru je poudaril, da »z odgovornimi naložbami, inovacijami in digitalizacijo lahko veliko storimo za prilagajanje podnebnim spremembam, njihove blažitve ter seveda uresničevanju zastavljenih ciljev iz Zelenega dogovora za oglično nevtralnost«. Na konferenci je sodeloval tudi komisar EU za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski.
Minister med svojim nagovorom. Za njim zastave EU, Slovenije in predsedovanja

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: MKGP

1 / 2

Konferenca se je osredotočila na prehranske sisteme in njihov vpliv na cilje trajnostnega razvoja in njihovo učinkovito preoblikovanje. Minister je v svojem nagovoru izpostavil, da je prehod na trajnostne prehranske sisteme ključen za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030. Ob tem je dodal, da imajo odporni in trajnostni prehranski sistemi pomembno vlogo pri spodbujanju okrevanja po pandemiji covid-19. Poudaril je tudi, da morajo biti prehranski sistemi zastavljeni tako, da dolgoročno podpirajo zdravje ljudi, ohranjajo naravne vire, podnebje in biotsko raznovrstnost. »Vrh o prehranskih sistemih Združenih Narodov, ki je potekal meseca septembra v New Yorku, je pripeljal do pomembnih zavez za pospešitev ukrepov pri prehodu na trajnostne prehranske sisteme ter uresničevanje Agende 2030. Pomembno bo izvajanje zavez in sodelovanje deležnikov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni,« je povedal minister dr. Jože Podgoršek. Dodal  je,  da lahko EU k ciljem ogljične nevtralnosti do leta 2050 prispeva z izboljšanjem trajnosti v sektorjih predelave hrane, maloprodaje, živilskih storitev in gostinstva.

V nadaljevanju je poudaril, da si Slovenija aktivno prizadeva za dosego ciljev trajnostnega razvoja, za spremembe in prehod na trajnostne prehranske sisteme. Pri tem bo upoštevala cilje Zelenega Dogovora, strategije »Od vil do vilic« in Strategije za Biodiverziteto. »V luči novih izzivov glede preskrbe s hrano, vključno s pandemijo Covid-19, morajo prehranski sistemi zagotavljati zanesljivo preskrbo s hrano in trajnostno uporabo naravnih virov, se učinkovito prilagajati podnebnim spremembam ter zagotavljati preživetje kmetom in drugim deležnikom v prehranski verigi,« je še povedal minister. Opozoril je tudi na odgovorne tržne prakse in njihov vpliv na oblikovanje cen. »Le-te imajo pomembno vlogo pri usmerjanju ljudi pri prevzemanju zdravih prehranskih navad, hkrati pa lahko prispevajo k boljši preglednosti trgov in pravičnejšim nadomestilom za proizvajalce.« Dodal je, da si je potrebno še naprej prizadevati za ustrezno zagotavljanje sledenja živil vzdolž celotne prehranske verige in čim večje zmanjšanje tveganj ter učinkovit boj proti goljufijam s hrano.