Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan v Evropskem parlamentu predstavil sklepe o vodi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na zasedanju Odbora Evropskega parlamenta za razvoj (DEVE) na avdio-video konferenci predstavil ključne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na področju voda.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, v ozadju zastave, AVK pogovor

Državni sekretar dr. Raščan v Evropskem parlamentu predstavil sklepe o vodi | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Poudaril je pomen, ki ga slovensko predsedstvo pripisuje vprašanju voda v različnih globalnih, regionalnih in lokalnih izzivih. Ti vključujejo zdravje, vplive podnebnih sprememb in dostop do čiste pitne vode ter sanitarij za vse. Slovenija pri tem zagovarja večdeležniški pristop v sodelovanju s civilno družbo. V ospredje je postavil enega izmed najpomembnejših rezultatov v času našega predsedovanja: sklepe o vodi v zunanjem delovanju EU, ki jih je Svet za zunanje zadeve v sestavi razvojnih ministrov sprejel 19. novembra 2021.

Dodal je še, da si s sprejetimi sklepi prizadevamo za celovitejši pristop do vode. Z njim povečujemo učinkovitost zunanjega delovanja EU in utrjujemo njeno vlogo ključnega globalnega akterja. Sprejeti sklepi Sveta krepijo prisotnost te tematike v političnih in razvojnih dialogih EU s partnerskimi državami.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je nagovor zaključil s prepričanjem, da bodo sklepi pomembno prispevali k uspešnosti konference Organizacije združenih narodov o vodah leta 2023, ter izrazil upanje, da bodo na njej doseženi konkretni dogovori.