Skoči do osrednje vsebine

Dosežen dogovor o zbiranju regionalnih podatkov o kmetijstvu

Svet in Evropski parlament sta se včeraj dogovorila, da posodobita način poročanja o regionalni kmetijski statistiki v Evropski uniji. Gre za del prizadevanj za posodobitev evropskega statističnega sistema za kmetijstvo in njegovo uskladitvijo z razvojem v sektorju, vključno z reformirano skupno kmetijsko politiko (SKP). Pogajanja Sveta z Evropskim parlamentom je v imenu slovenskega predsedstva Svetu EU vodila predsedujoča Posebnemu odboru za kmetijstvo Simona Vrevc.

Nova uredba spreminja sedanjo zakonodajo o ekonomskih računih za kmetijstvo in določa, da morajo države članice Komisiji poročati o regionalnih kmetijskih podatkih. Pravila, ki bodo začela veljati po letu 2023, bodo prispevala k boljšemu poročanju v okviru nove skupne kmetijske politike (SKP).

Včerajšnji sporazum pomeni pomemben korak v prizadevanjih za posodobitev evropskega statističnega sistema za kmetijstvo, s čimer se bosta izboljšala količina in kakovost podatkov, ki so na voljo za oblikovanje politik, administracijo in raziskave. Regionalni podatki bodo prispevali tudi k bolj ciljno usmerjenemu in učinkovitemu izvajanju SKP.

Ozadje

Novembra 2015 je Eurostat objavil strategijo za kmetijsko statistiko za leto 2020 in pozneje. V strategiji je bila zahtevana posodobitev statističnega sistema EU za kmetijstvo, da bi se uskladil s spremembami kmetijske politike in odražal spremembe v kmetijskem sektorju, ki so posledica različnih dejavnikov, kot sta globalizacija in podnebne spremembe.

Po oceni učinka strategije je Komisija predlagala posodobitev kmetijske statistike v Evropi z uvedbo novih uredb o integrirani statistiki na ravni kmetij (IFS) ter statistiki kmetijskih vložkov in proizvodnje (SAIO). V oceni je Komisija poudarila tudi potrebo po posodobitvi uredbe o ekonomskih računih za kmetijstvo, z določitvijo zbiranja regionalnih podatkov,  ki so se do takrat delili na podlagi neformalnega dogovora.

Čeprav bo obveznost poročanja o regionalni statistiki veljala od leta 2023, bodo lahko države članice v ustrezno utemeljenih okoliščinah zaprosile za odstopanje. Nova uredba določa tudi posodobitve pravil o standardih poročanja o kakovosti, da bi jih uskladili z zahtevami EU.

Naslednji koraki

Politični dogovor bo odobril Posebni odbor za kmetijstvo pri Svetu, nato ga bosta po pravnem in jezikovnem pregledu uradno sprejela tako Evropski parlament kot Svet.