Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. novembra 2021

Visok sneg

V jutranjih urah so imeli zaradi novozapadlega snega gasilci in druge službe precej dela predvsem na območjih občin Velenje, Žalec, Kranj, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Podvelka in Zagorje ob Savi. Zabeleženo je bilo 25 dogodkov, aktiviranih je bilo 17 gasilskih enot. Največ dela so imeli z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so se pod težo snega podrla na cestišča in ovirala promet. Na Kamniškem bregu sta podrti drevesi pretrgali električni kabel na daljnovodu, na cestah Sveta Ana–Žice, občina Maribor in Zabukovica–Liboje, občina Žalec, sta podrti drevesi poškodovali osebni vozili, na območju naselij Čeče-del, Ostenka in Katarine v občini Trbovlje pa je zaradi snega prišlo do izpada štirih transformatorskih postaj in s tem do prekinitve oskrbe z električno energijo.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 8.06 in 11.03 je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi močne burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.40 si je v industrijskem obratu na Ravnah na Koroškem delavec pri natovarjanju tovornega vozila zlomil nogo. Do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) so mu prvo pomoč nudili gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne, z reševalnim vozilom pa je bil odpeljan v Splošne bolnišnice (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Brežice.

Ob 16.22 se je v naselju Kompolje, občina Dobrepolje, poškodoval mlajši moški. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kompolje in Videm so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana in Zdravstvenega doma (ZD) Ivančna Gorica. Reševalci so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 7.55 se je na območju Elerjev v občini Koper pod vodstvom Policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Posredovali so vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije (KZS) obalne in Ljubljanske regije. Pogrešane osebe do večera niso našli, zato so iskanje prekinili.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.59 se je pri kraju Arto, občina Sevnica, osebno vozilo zaletelo v podrto drevo na cesti. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odstranili drevo in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Sevnica so ga oskrbeli in prepeljali v ZD Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 11.21 je na cesti Škofja Loka–Gorenja vas pri naselju Na logu, občina Škofja Loka, drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so prometno in požarno zavarovali kraj, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda NMP Škofja Loka, s tehničnim posegom odstranili drevo in počistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.59 je na vzhodni ljubljanski obvoznici, na izvozu Ljubljana - vzhod voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad vozilom, trčil v odbojno ograjo in poškodoval drog javne razsvetljave. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana na kraj, so bile vse osebe izven vozila. Gasilci so odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine ter zavarovali kraj nesreče. Reševalci NMP UKC Ljubljana so na kraju pregledali eno osebo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Postojna

Ob 15.32 sta na cesti Planina–Unec pri izvozu iz avtoceste, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali in razsvetljevali mesto dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč policiji in cestni službi pri sanaciji vozišča. Poškodovanih ni bilo, vozili sta uničeni.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.52 je v Ljubiji, občina Mozirje, zagorelo tovorno vozilo pod nastreškom objekta lesno predelovalnega podjetja. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, Letuš, Rečica ob Savinji, Grušovlje, Pobrežje ob Savinji, Paška vas, Lokovica, Šmartno ob Paki, Gorica ob Dreti, Nazarje in Velenje, ki so preprečili širjenje požara na sosednje objekte ter požar omejili in pogasili. Ogenj je uničil objekt v izmeri približno 70x20 metrov vključno s tovornim vozilom, stroji in inventarjem v objektu.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.03 so zagorele saje v dimniški tuljavi v stanovanjski hiši v Ulici Cankarjeve brigade v Ivančni gorici. Gasilci PGD Ivančna gorica so na kraju ugotovili, da so domači pogasili ogenj z gasilnikom na prah. Gasilci so očistili dimnik ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.49 so v Slapu, občina Vipava, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vipava so pogasili dimniški požar.

Izpostava Postojna

Ob 9.26 so v Knežaku, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Knežak so goreče saje pogasili, s termo kamero pregledali dimnik in njegovo okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.46 je v ulici Pri postaji na Prevaljah zagorel dimnik v večstanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Prevalje, ki so ogenj pogasili, prezračili podstrešne prostore in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.10 je v naselju Smrečje v Črni, občina Kamnik, nenadzorovano gorel kup odpadnega lesa. Gasilci PGD Kamnik in Gozd so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 6.21 je na Pokopališki poti v Naklem zagorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Naklo so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.36 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili zabojnik za steklo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.17 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu ob trgovskem centru gorel papir v komunalnem zabojniku. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 14.14 je v Cankarjevi ulici v Postojni uhajal plin v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so odklopili in na prosto iznesli dve plinski jeklenki, izmerili koncentracijo plinov ter prezračili prostore objekta. Odsvetovali so priklop jeklenk do opravljenega strokovnega pregleda plinskih instalacij.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.06 je bilo na Kettejevi ulici v Izoli manjše razlitje hidravličnega olja. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so oljni madež posuli z vpojnim sredstvom in pometli cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.11 je bilo po cesti Draga–Stranje pri Škocjanu, občina Škocjan, razlito plinsko olje. Gasilci GRC Novo mesto in dežurni delavci Cestno gospodarskega podjetja (CGP) Novo mesto so očistili madež na dolžini okoli 3 kilometre.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 je na območju Slatne nad Grgarjem, občina Nova Gorica, pohodnik našel neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno topovski vžigalnik, mase 0,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.51 so v Oražnovi ulici v Kostanjevici na Krki gasilci PGD Kostanjevica na Krki odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obolela oseba in pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 13.39 so na Cesti Valentina Orožna v Šentjurju gasilci PGD Šentjur s tehničnim posegom vstopili v stanovanje bloka, v katerem je bila obolela oseba. Reševalci NMP so obolelo osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 21.00 so na Glavnem trgu v Polzeli gasilci PGD Polzela nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.46 so se na Tacenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko lestve povzpeli na balkon v 1. nadstropju stanovanjskega objekta, s tehničnim posegom odprli balkonska vrata, vstopili v stanovanje ter reševalcem NMP UKC Ljubljana in policistom omogočili vstop. V stanovanju se je nahajala obolela oseba. Gasilci so nudili pomoč pri oskrbi obolele osebe in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci so obolelo osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.25 so v Gregorčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjski hiši s tehničnim posegom odprli vrata dvigala ter rešili ujetega stanovalca.

Izpostava Maribor

Ob 20.50 se je na cesti čez gozd med Lavtarjevo in Obrežno ulico v Mariboru  podrlo drevo in pretrgalo električne vodnike javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so podrto drevo razžagali in počistili cesto. Dežurni Nigrada pa so prevzeli reševanje pretrganega električnega vodnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.33 so gasilci PGD Kobarid posredovali v ribogojnici v Kobaridu, kjer je tovorno vozilo zaradi večje količine snega zdrsnilo s cestišča in je obstajala nevarnost, da zdrsne v bazen ribogojnice. Z avto dvigalom in vitlom so vozilo potegnili na cestišče.

Ob 17.01 sta gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovala v gostinskem lokalu v Rejčevi ulici v Novi Gorici, kjer sta s tehničnim posegom odprla vrata toaletnih prostorov, v katerih se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.28 se je na Trgu revolucije v Trbovljah v večstanovanjski stavbi pokvarilo dvigalo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so izklopili elektriko, rešili ujeto osebo in obvestili vzdrževalca dvigal.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/