Skoči do osrednje vsebine

V okviru projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja je Slovenijo obiskala delegacija iz Azerbajdžana

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V okviru projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo gostilo študijsko delegacijo strokovnjakov z Agencije za inovativnost in Start - up institucionalnega okolja iz Azerbajdžana. Cilj obiska je bilo pridobivanje izkušenj v Sloveniji in izmenjava dobrih praks. Obisk je potekal od 15. do 19. novembra 2021.

Strokovni obisk se je pričeli na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ), kjer si je 13 članov študijske delegacije ogledalo preskusne laboratorije in se seznanili z dejavnostjo instituta.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) jih je naslednji dan sprejel državni sekretar Andrej Čuš, ki je predstavil model sistema MRS Slovenije ter vlogo in pomen MGRT pri tem. Virtualno je udeležence in gostitelje pozdravil tudi vodja projekta iz Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) Farrukh Alimidjanov. V nadaljevanju so se gostje seznanili z dejavnostmi Podjetniškega sklada Slovenije (SPS)Javne agencije SPIRIT Slovenija in Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH) ter pridobili pomembne informacije o spodbudah in podpori države Slovenije razvoju start up podjetništva. V tem sklopu so imeli gostje številna vprašanja, na katera so dobili obširna pojasnila.

Sledili so ogledi dobrih praks proizvodnih in storitvenih organizacij ter mreženje in povezovanje s Slovenskimi organizacijami. V podjetju Yaskawa Slovenija v Kočevju so si ogledali proizvodnjo industrijskih robotov, v podjetju INTECTIV proizvodnjo tiskanih vezij, podjetje GEOCODIS jim je predstavilo svojo dejavnost geo-informacijskih storitev, NETS pa uporabo lastno razvitega informacijskega sistema.

V slovenskem prostoru imajo tehnološki parki pomembno vlogo pri razvoju start up ekosistema, kar so na podlagi uspešnih zgodb in izkušenj odlično predstavili v Tehnološkem parku Ljubljana. Ključne informacije o mehanizmih vstopa na evropske trge so si izmenjali z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI)Inkubatorjem Sežana ter Primorskim tehnološkim parkom.

Slovenija je prepoznana tudi kot turistična destinacija, zato so jim v Slovenskem etnografskem muzeju predstavili košček naše dediščine, na Ljubljanskem gradu pa del naše zgodovine.

Ogledali so si tudi Bled, eno najlepših slovenskih turističnih destinacij. Turistično informacijski center (TIC) Bled jim je predstavili strategijo trajnostnega razvoja blejskega turizma. Na gradu jih je pričakal župan, ki jih je s svojo slikovito predstavitvijo popeljal po mejnikih blejske zgodovine. V prelepi naravi vasice Ribno so se skupaj z lastnikom Hotela & Glampinga Ribno Bled, nosilcem certifikata Zero Waste Hotel, sprehodili skozi njihovo Kolesarsko vas in spoznali zgodbo njihovega družinskega podjetja.

Izmenjava dobrih praks v obliki študijskih obiskov ima pomembno vlogo pri razvoju inovacijskega in start up ekosistema ter ustvarjanju priložnosti ekonomskega sodelovanja med obema državama. S tem skupaj soustvarjamo uspešne zgodbe projektov UNIDO in prispevamo k razvoju drugih regij z znanji in izkušnjami, ki jih imamo v Sloveniji in ki jih vsakič znova prepoznavajo tudi na UNIDO, da skupaj uresničujemo svoje razvojno poslanstvo.