Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na izredni seji o prihodnosti verige preskrbe s hrano

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil avdio vizualne izredne seje skupine Raznolikost Evrope Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (EESO) z naslovom »Izboljšanje trajnosti evropske verige preskrbe s hrano«. Izredna seja je bila sklicana na pobudo slovenskega predsedstva Svetu EU, potekala pa je na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Namen izredne seje je bil razširiti razpravo o nepoštenih poslovnih praksah v verigi preskrbe s hrano tudi na druge institucije, kot je Evropski ekonomsko-socialni odbor in tudi na ta način odpraviti nepoštene poslovne prakse tudi z drugimi odprtimi vprašanji v verigi preskrbe s hrano.

Minister dr. Podgoršek na izredni seji o prihodnosti verige preskrbe s hrano

Minister dr. Podgoršek na izredni seji o prihodnosti verige preskrbe s hrano | Avtor: MKGP

Na izredni seji je minister dr. Jože Podgoršek pojasnil slovenska stališča v zvezi s sprejeto in že preneseno Direktivo EU 2019/633 o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi. Izpostavil je tudi pogled na mnenje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora z naslovom »Na poti k pravični verigi preskrbe s hrano«. Uspešno delovanje verig preskrbe s hrano je ključno za zagotavljanje nemotene oskrbe s hrano, delovnih mest na podeželju, zagotavljanje surovin živilskopredelovalni industriji ter za zagotavljanje lokalnih živil v trgovskih verigah. Na ta način bodo lahko verige preskrbe s hrano postale tudi bolj trajnostne. Tesnejše sodelovanje med primarnimi pridelovalci, zadrugami in predelovalno industrijo pa bo naredilo verige preskrbe s hrano vključujoče in odpornejše na izzive, ki nas čakajo v naslednjih letih. 

Uspešnega delovanja verig preskrbe s hrano v EU ni prekinila niti epidemija covid-19, ker so države članice vprašanju preskrbe s hrano namenjale ustrezno pozornost. Eden glavnih problemov v verigah preskrbe s hrano, ki so ga zaznali v večini držav članic, pa je pojav nepoštenih poslovnih praks. Slovenija je tej temi v preteklih letih že namenila veliko pozornost, zato je odprava nepoštenih poslovnih praks v verig preskrbe s hrano ena od prioritet slovenskega predsedovanja. Za uspešno implementacijo nacionalnih zakonodaj na področju odprave nepoštenih poslovnih praks je potrebno izboljšati obveščanje pridelovalcev o njihovih pravicah in postopkih, za izboljšanje dostopnosti deležnikov do ustreznih izvršilnih organov nadzora, tako znotraj EU kot tudi v trgovanju s tretjimi državami. V bodoče pa bodo potrebi dodatni koraki, ki bodo prispevali k izboljšanju stanja kmetov v verigi preskrbe s hrano. Za ustrezen dvig dohodkov kmetov bodo poleg odprave nepoštenih praks potrebni tudi drugi ukrepi, ki bodo okrepili njihovo konkurenčnost in prerazporeditev prihodkov v korist primarnih pridelovalcev.