Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. novembra 2021.

Potresi

Ob 20.05 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Medvod, 15 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Medvod in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Visok sneg

Izpostava Kranj

Ob 10.25 so na Blejski cesti v Tržiču gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržič očistili sneg z medicinskega šotora in tako preprečili porušenje.

Ob 11.15 se je na Javorniškem Rovtu, občina Jesenice, zaradi večje količine snega drevo preveč nagnilo nad stanovanjski objekt. Gasilci PGD Javorniški Rovt in gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so z drevesa odstranili sneg in preprečili poškodovanje objekta.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.32 se je pri planinski koči pod Peco, občina Črna na Koroškem, oseba poškodovala nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške so poškodovano osebo na klasični način prenesli v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 20.30 so v naselju Klenik v občini Litija gasilci PGD Vače nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.53 je v bližini naselja Spodnje Grušovlje, občina Žalec, na avtocesti med priključkoma Šempeter in Žalec v smeri Celja tovorno vozilo povozilo osebo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP, Policiji in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji. V nesreči je preminula ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 je na ljubljanski obvoznici od Bizovika proti nadvozu Strmec, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 7.23 je v bližini naselja Preloge, občina Slovenska Bistrica, na avtocesti osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.03 je na Lavričevem trgu v Ajdovščini osebno vozilo zapeljalo s parkirišča v eksponat arheološkega najdišča. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta s tehničnim posegom izvleka osebno vozilo nazaj na parkirišče in očistila pesek z okolice nesreče.

Izpostava Postojna

Ob 12.23 so na avtocesti med Logatcem in Uncem v občini Cerknica trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj nesreče, sanirali po vozišču razlite tekočine in odklopili akumulatorje. V nesreči je bil lažje poškodovan otrok, katerega so na kraju oskrbeli reševalci NMP Logatec.

Ob 11.33 sta na avtocesti Senožeče–Sežana pri Danah, občina Sežana, trčili osebni vozili. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, očistili po vozišču razlite tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana in policistom ter z vozišča odstranili poškodovani vozili.

Ob 13.07 je na cesti Štorje–Senožeče v občini Sežana osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci ZGRS Sežana so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.30 je v Križah, občina Tržič, zagorel bojler v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Križe, Tržič in Bistrica pri Tržiču so požar pogasili, prezračili celoten objekt in preventivno preverili prisotnost strupenih plinov. O požaru so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.28 je v ulici Na Čerenu v Medvodah v stanovanjski hiši nad kaminom tlel lesen tram. Gasilci PGD Preska Medvode so tram odstranili, ga iznesli iz objekta ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostor.

Izpostava Maribor

Ob 11.23 so se na Soški ulici v Mariboru v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci GB Maribor in PGD Pobrežje so izpraznili žerjavico iz peči, pregledali stanovanje s termovizijsko kamero in pomerili prisotnost plinov. Gasilci so varovali objekt do izgoretja saj v dimniku.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.28 je na Mladinski ulici v Odrancih zagorelo gospodarsko poslopje. Požar, ki je uničil približno sto kvadratnih metrov ostrešja, so pogasili gasilci PGD Odranci, Lipa in Beltinci.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.35 so v ulici Pri pošti v Semiču gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Semič so pogasili goreče saje, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 15.42 je za Šolskim centrom v Postojni zagorela vrtna lopa. Požar, ki je lopo v velikosti približno štiri kvadratnih metrov v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 12.02 se je na Ulici XXXI. divizije v Kranju po večstanovanjskem objektu širil vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so izmerili koncentracijo nevarnih plinov, vendar le teh ni bilo zaznati. V kletnih prostorih je bilo zaznati neznan vonj. S pomočjo prezračevalnikov so stavbo prezračili. Vzroka niso našli.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 10.25 je nad vikend hišico v gozdu v naselju Iška v občini Ig občan našel tri protipehotne letalske bombe. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta zaradi slabega stanja najdenih letalskih bomb kalibra 70 milimetrov, italijanske izdelave, uničila na kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.35 so v naselju Tevče, občina Laško, gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Laško. V objektu se je nahajala preminula oseba.

Ob 17.19 so na Delavski ulici, občina Celje, gasilci PGE Celje skozi okno vstopili v stanovanje in odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP. V objektu se je nahajala preminula oseba. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.51 je v naselju Senično, občina Tržič, meteorna voda zalila klet stanovanjskega objekta. Vodo iz objekta so prečrpali gasilci PGD Križe.

Ob 14.47 je na Cesti 1. maja v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so dvigalo spustili na nivo stanovanja, izklopili in omogočili ujeti osebi izstop. O dogodku so obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so obolelo osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 13.54 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjski hiši ob prisotnosti policistov preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala preminula oseba. Gasilci so odprli vhodna vrata ter tako omogočili vstop policistom in reševalcem NMP.

Izpostava Maribor

Ob 8.03 je v Malečniku, občina Maribor, čez vozišče padlo drevo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so drevo razžagali in očistili vozišče.

Ob 12.40 so v Ulici bratov Greifov v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe policiji in reševalcem NMP.

Ob 16.06 je na Ljubljanski ulici v Mariboru so gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP, ki so nato obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/