Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. novembra 2021.

Potresi

Ob 17.46 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Kobarida, 77 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kobarida, Bovca, Tolmina in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici Evropska makroseizmična lestvica-98 (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.24 sta na regionalni cesti Arja vas–Velenje v kraju Vinska Gora, občina Velenje, trčili tovorni vozili, iz katerih je iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje goriva iz rezervoarja, odklopili akumulatorja na vozilih, namestili pivnike v obcestni jarek, prečrpali okoli 300 litrov goriva, nudili pomoč avto vleki pri nalaganju tovornega vozila in skupaj z dežurnim vzdrževalcem cest očistili cestišče.

Ob 13.11 se je na Rudniški cesti v Velenju osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so kraj zavarovali ter odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 19.23 je v Marija Reki v občini Prebold osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Trbovlje in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 12.54 so na cesti  Strunjan–Valeta v občini Piran trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče in urejali promet do prihoda policije. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 17.56 so posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj na cesti med izvozom iz avtoceste Brnik proti križišču za Šenčur, občina Šenčur, kjer se je osebno vozilo prevrnilo in obstalo v jarku. Kraj dogodka so zavarovali in osvetljevali, vlečna služba pa je vozilo izvlekla iz jarka. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Ob 20.54 so na Spodnjem Plavžu na Jesenicah trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, počistili razlite tekočine in nudili pomoč pri nalaganju vozil. Poškodovana je bila ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.29 je na cesti Rajndol–Podlesje v občini Kočevje tovorno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter opravili ogled. Poškodovanega voznika so prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kočevje.

Ob 13.00 sta na Bohoričevi ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.52 je na Zaloški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v dve osebi. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, pomagali pri oskrbi poškodovanih ter očistili cestišče.

Ob 21.54 sta na Ljubljanski cesti na Igu trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč policiji, cestnemu podjetju in reševalcem ter osvetlili kraj nesreče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali po prometni nesreči v Ulici Šantlovih v Novi Gorici, v kateri se je osebno vozilo prevrnilo na streho. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator in preverili morebitno iztekanje motornih tekočin. Poškodovanih v prometni nesreči ni bilo.

Ob 13.54 je pri naselju Bača pri Modreju, občina Tolmin, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča. Posredovali so gasilci PGD Tolmin, ki so vozilo potegnili na cestišče, nakar ga je prevzela vlečna služba. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.24 se je na regionalni cesti Opatje selo–Kostanjevica na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, pripetila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Voznik se je huje poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so z tehničnim posegom izvlekli ponesrečenca iz vozila, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine. Ponesrečenca so odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.51 se je na Gubčevi cesti v Mokronogu voznik z osebnim vozilom zaletel v drevo. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in ga stabilizirali, usmerjali promet ter počistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 19.40 je v delovni zapori na avtocestnem razcepu Gabrk, občina Divača, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil in kombiniranega vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili pomoč policiji, reševalcem NMP Sežana in Postojna pri oskrbi in prenosu ponesrečencev ter delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) pri sanaciji mesta nesreče. Sedem poškodovanih oseb so prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.16 sta v naselju Pameče v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče. Poškodovano osebo so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 11.10 je na cesti Radlje ob Dravi–mejni prehod Radlpass, občina Radlje ob Dravi, prišlo do prometne nesreče, v kateri se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in ga odstranili s cestišča. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem.

Ob 13.58 sta na Poljani, občina Prevalje, trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem ki so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili osebo iz osebnega vozila in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 8.08 je na Bizeljski cesti v Brežicah prišlo do požara v elektro omarici na objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Brežice okolica in Brežice ter s termovizijsko kamero pregledali mesto požara, vendar posebnosti niso zaznali.

Izpostava Celje

Ob 17.17 je zagorelo v drvarnici v kraju Ivenca, občina Vojnik. Gasilci PGD Vojnik in Nova Cerkev so požar pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je v stanovanju bloka na Poljanskem nasipu v Ljubljani zagorel kavč. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prezračili objekt ter posesali požarno vodo, ki je ostala po gašenju.

Izpostava Maribor

Ob 4.00 je v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so požar pogasili in iz objekta rešili poškodovano osebo, ki se je nadihala dima. Reševalci NMP so jo oskrbeli na kraju in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

Ob 11.20 so zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske stavbe v Ulici heroja Lacka v Lenartu v Slovenskih Goricah v občini Lenart. Gasilci PGD Lenart so varovali objekt dokler saje niso dogorele ter pregledali kurilno napravo in okolico dimnika. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.41 je v objektu na gramoznici Ivanci, občina Moravske Toplice, zagorela elektro omarica. Posredovali so gasilci PGD Ivanci, Moravske Toplice, Tešanovci, Bogojina in Filovci, ki so požar pogasili. Zaradi odklopa elektrike so obvestili Elektro Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.48 so v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so prostore in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.13 je na cesti Kromberk–Ajševica, pri podjetju MIP, občina Nova Gorica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili. Zgorel je prednji del vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 15.59 so opazili oljne madeže na gladini potoka v naselju Zalči, občina Ilirska Bistrica. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in rečni nadzornik VGP Drava so opravili strokovni ogled, izvedli analizo, ki je pokazala prisotnost naftnih derivatov ter namestili pivnike na gladilno potoka.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 7.27 je bila na delu Gosposvetske ulice v Kranju zaradi napake na vodovodnem sistemu prekinjena oziroma motena oskrba s pitno vodo. Pristojno servisno podjetje je napako odpravilo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.32 so na Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 16.21 so na zaprosilo policije v Trnavi, občina Braslovče, posredovali gasilci PGD Trnava in Gomilsko, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše ter omogočili vstop v objekt lastnikom, policiji ter reševalcem NMP. V hiši je bila mrtva oseba.

Izpostava Koper

Ob 16.06 so gasilci JZ GB Koper posredovali na Šolski ulici v Luciji v občini Piran, kjer so s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.53 so gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe iz šestega nadstropja stanovanjskega objekta na Ulici Vita Kraigherja v Mariboru.

Ob 20.18 je v naselju Žabljek v občini Slovenska Bistrica padlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Videž so drevo razžagali in počistili cestišče.

Ob 21.13 se je na regionalni cesti Smolnik–Fala, občina Ruše, podrlo drevo preko cestišča in pri tem poškodovalo elektro vodnik, ki je oviral promet. Gasilci PGD Smolnik so zavarovali kraj dogodka, drevo razžagali in odstranili s cestišča. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec Elektra Maribor, ki je saniral poškodovani vodnik.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.00 so gasilci PGD Ljutomer na Fulneški ulici v Ljutomeru s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.51 so gasilci PGD Kneža posredovali na odseku ceste Ljubinj–Kneža v občini Tolmin, kjer so odstranili podrto drevo, ki je padlo na vozišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.43 se je na lokalno cesto v Tolstem Vrhu pri Mislinji, občina Mislinja, podrlo drevo. Gasilci PGD Mislinja so drevo razžagali ter počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/