Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalni inštitut InnoRenew Coe v novem, edinstvenem raziskovalnem objektu

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.
Zunanja podoba nove stavbe.
1 / 4

Gre za hibridno konstrukcijo lesa, betona in jekla. Zgornja tri nadstropja glavne stavbe so v celoti lesena, tudi v ostalih etažah je uporabljenega veliko lesa v stenskih in talnih oblogah ter stavbnem pohištvu. Glede na doseženo velikost lesenega dela objekta, je to največja lesena stavba v Sloveniji doslej. Nova stavba raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE predstavlja tudi pomembno pridobitev za širšo regijo in celotno Slovenijo, saj dokazuje, da lahko z znanjem in predanostjo dosežemo pomembne preboje v smeri trajnostnega razvoja in dvigu dodane vrednosti v gospodarstvu

InnoRenew CoE je bil ustanovljen leta 2017 po uspešnem kandidiranju na razpisu Evropske komisije v okviru programa Obzorje 2020. Danes zaposluje 70 strokovnjakov iz 17 držav, ki delujejo na 44 nacionalnih in mednarodnih projektih, z novo stavbo bo njihovo delo še prodornejše. Gradnjo stavbe v vrednosti dobrih 11 milijonov evrov pa sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, prav tako pa se v okviru operacije InnoRenew CoE iz evropskih kohezijskih sredstev financira raziskovalna oprema. V naslednjih dveh mesecih sledi selitev premične raziskovalne opreme, ki se trenutno nahaja v najetih prostorih v Izoli in Kopru, v nove prostore.

Vsem partnerjem v okviru operacije Innorenew CoE iskreno čestitamo in želimo veliko novih raziskovalnih in inovacijskih aktivnosti na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.