Skoči do osrednje vsebine

Nova ERA: Ministri EU za raziskave pred pomembnim mejnikom

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec danes v Bruslju predseduje zasedanju Sveta ministrov EU za raziskave, kjer bo predstavila ključne dosežke slovenskega predsedstva na področju raziskav in inovacij.

Na dnevnem redu Sveta je sprejem novega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), ki je usmerjen v doseganje hitrejših rezultatov in večjih učinkov za Evropske državljane. Gre za pomemben mejnik za evropsko znanost. Predsedujoča Svetu, ministrica prof. dr. Simona Kustec, je ob tem poudarila: »Cilj slovenskega predsedstva je, da nov Evropski raziskovalni prostor okrepimo in s predlaganimi konkretnimi aktivnostmi prispevamo k večji učinkovitosti in hitrejšemu odzivanju raziskav in inovacij na ključne izzive naše družbe.«

Nov Evropski raziskovalni prostor je osrednja prioriteta slovenskega predsedstva, ki tokrat prvič na sistemski ravni ureja vključevanje deležnikov. Le-to prinaša močnejše povezovanje raziskav in inovacij z industrijo in ostalimi sektorji ter posledično izboljšuje globalno konkurenčnost Evrope. Na tokratnem zasedanju Sveta je nov Evropski raziskovalni prostor opredeljen v predlaganih Sklepih o upravljanju nove ERA in priporočilih Pakta za raziskave in inovacije. Gre za prvi politični okvir s kratkoročnimi in dolgoročnimi cilji, vključno z jasno opredeljeno vlogo Sveta pri tem. Sprejem sklepov in priporočil bi pomenil izjemen dosežek slovenskega predsedstva.

V osrednji razpravi se bodo ministri posvetili tudi vlogi raziskav in inovacij pri doseganju medresorskih ciljev v okviru paketa Fitfor55 in v okviru interdisciplinarne pobude Novi evropski Bauhaus. Ministrica Kustec pa bo v sklepnem delu zasedanja na Svetu predstavila tudi ključne dosežke in osrednje dogodke predsedovanja na področju znanosti, s poudarkom na sprejemu celotnega paketa zakonodajnih aktov Evropskih partnerstev in Ljubljanski deklaraciji o enakosti spolov.

Ob koncu Sveta za raziskave, predvidoma ob 13. uri, bo potekala novinarska konferenca ministrice prof. dr. Simone Kustec in evropske komisarke Mariye Gabriel.

Več informacij na spletni strani Sveta EU

Zasedanje Sveta ministrov EU, pristojnih za vesolje

Ministrica prof. dr. Kustec bo tokrat nadomeščala ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in predsedovala Svetu ministrov EU, pristojnih za vesolje. Predviden je sprejem sklepov »Vesolje za vse«, s katerimi se želi okrepiti vključevanja deležnikov vseh držav članic. V osrednji razpravi pa se bodo ministri posvetili dolgoročni trajnosti, trajnostnem razvoju in financiranju "novega vesolja".

Zasedanja Sveta EU za izobraževanje, mladino in šport

V ponedeljek, 29. novembra, bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec v Bruslju predsedovala zasedanju Sveta ministrov EU za izobraževanje, mladino in šport in predstavila ključne dosežke slovenskega predsedstva na teh področjih.