Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z namestnikom vodje urada predsednika Ukrajine Žovkvo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je sestal z namestnikom vodje urada predsednika Ukrajine Zelenskega Igorjem Žovkvo, s katerim sta izmenjala poglede glede prihajajočega vrha Vzhodnega partnerstva in govorila o bilateralnem sodelovanju med državama.
skupna fotografija državnega sekretarja Raščana z ukrajinskim gostom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je sestal z namestnikom vodje urada predsednika Ukrajine Zelenskega Igorjem Žovkvo | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 2

Igor Žovkva je državnega sekretarja dr. Raščana seznanil z ukrajinskimi pričakovanji glede vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo po štiriletnem premoru potekal fizično 15. decembra v Bruslju. Sogovornika sta se strinjala, da mora politika Vzhodnega partnerstva prinašati oprijemljive koristi z namenom krepitve družbeno-ekonomskega blagostanja in odpornosti vzhodnih partnerk, zato mora še naprej ostati visoko na agendi Evropske unije. Državni sekretar dr. Raščan je izrazil podporo ambicijam Ukrajine pri približevanju evropskim normam in vrednotam v skladu s Pridružitvenim sporazumom ter poudaril pomen sprejetja močno zavezujoče skupne deklaracije decembrskega vrha.

Na bilateralnem področju sodelovanja je državni sekretar dr. Raščan poudaril slovenski prispevek v reformnem procesu v Ukrajini na področju decentralizacije in zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije na področju humanitarnega in razvojnega sodelovanja. Na področju gospodarskega sodelovanja je dr. Raščan pozdravil ohranjanje pozitivnega trenda blagovne menjave med državama, ki navkljub zaostrenim pandemičnim razmeram ohranja visoko dinamiko.