Skoči do osrednje vsebine

Pozdravni nagovor predsednika vlade Janeza Janše na trinajstem vrhu ASEM

Predsednik vlade Janez Janša se danes in jutri, 25. in 26. novembra 2021, udeležuje trinajstega vrha Azijsko-evropskega srečanja (ASEM), ki poteka v virtualni obliki. Na otvoritvi dogodka je imel predsednik vlade Janez Janša pozdravni nagovor, poleg njega so uvodoma spregovorili tudi predsednik vlade Kraljevine Kambodže in predsedujoči 13. vrhu ASEM Samdech Akka Moha Sena Padei Techo Hun Sen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen, predsednik vlade Ruske federacije Mihail Mišustin in predsednik vlade kraljevine Tajske general Prayut Chan-o-cha.

Predsednik vlade Janez Janša na trinajstem vrhu ASEM

Predsednik vlade Janez Janša na trinajstem vrhu ASEM | Avtor: KPV

1 / 2

Predsednik vlade Janez Janša se vrha udeležuje v vlogi predsedujočega Svetu EU in regionalnega koordinatorja za evropsko skupino. ASEM je neformalna medregijska platforma za krepitev političnega, gospodarskega in kulturnega dialoga med Evropo in Azijo. Ključna tema vrha je spodbujanje učinkovitega multilateralizma ter kolektivnega odziva v luči pandemije COVID-19.

V pozdravnem nagovoru se je predsednik vlade Kambodži in predsedniku vlade Hun Senu zahvalil za vsa prizadevanja in predanost pri organizaciji in pripravi trinajstega vrha Azijsko-evropskega srečanja (ASEM) z naslovom "Krepitev multilateralizma za skupno rast". Izrazil je obžalovanje, da mora vrh potekati virtualno, kar pa po njegovem mnenju ne vpliva na pomembnost dogodka. "Članice Evropske unije zelo cenimo ta forum - srečanje Evrope in Azije. Zelo se zavedamo azijsko-evropskega ekonomskega potenciala in sodelovanje lahko prinese dobre rezultate vsem nam." V nadaljevanju je poudaril, da mora sodelovanje pri reševanju problemov voditi dialog.

"Pandemija covida-19 je pokazala, da morajo partnerji ASEM najti načine za soočanje z globalnimi izzivi. Boljše sodelovanje in učinkovit odziv na krize in izredne zdravstvene razmere zahtevata več sodelovanja in medsebojnega usklajevanja." V nadaljevanju uvodnega nagovora je dejal, da je pandemija covida-19 pokazala, da morajo partnerji ASEM najti načine za soočanje z globalnimi izzivi. "Boljše sodelovanje in učinkovit odziv na krize in izredne zdravstvene razmere zahtevata več sodelovanja in medsebojnega usklajevanja. Premagovanje pandemije zahteva tako solidarnost, zlasti glede dostopa do cepiv, kot krepitev odpornosti družb. EU se tega popolnoma zaveda in je zato največja donatorka cepiva na svetu."

V nadaljevanju pozdravnega govora je predsednik vlade dejal, da je pandemija koronavirusa drastično pospešila digitalizacijo. Univerzalni dostop do širokopasovnih in digitalnih aplikacij je postal ključen za gospodarsko okrevanje in dolgoročni razvoj. "Slovenija lahko na področju digitalizacije ponudi marsikaj. Ponosni smo, da gostimo Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca. Naši raziskovalci in oblikovalci politik so osredotočeni na razvoj etične uporabe umetne inteligence v skladu z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem človekovih pravic." Predsednik vlade Janez Janša je na koncu pozdravnega govora vsem zaželel uspešno razpravo na 13. vrhu ASEM.