Skoči do osrednje vsebine

Nove, varnostno nadgrajene izkaznice za dovoljenja za prebivanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in izvršni direktor družbe Cetis mag. Roman Žnidarič sta danes v Celju podpisala pogodbo o oblikovanju, izdelavi, skladiščenju, personalizaciji in dobavi novih izkaznic druge generacije dovoljenj za začasno in za stalno prebivanje ter potrdil o prijavi prebivanja za tujce v Republiki Sloveniji. Nove izkaznice bomo začeli izdajati predvidoma v začetku leta 2022.
Minister Aleš Hojs in izvršni direktor Cetisa mag. Roman Žnidarič po podpisu pogodbe. Zadaj velika grafika.

Minister Aleš Hojs in izvršni direktor Cetisa mag. Roman Žnidarič po podpisu pogodbe | Avtor: MNZ

Vrednost pogodbe je 15.704.900 evrov (z DDV) in se sklepa za deset let. V tem obdobju je predvidena izdelava enega milijona izkaznic.

Dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav se že izdajajo kot biometrične listine v enotni obliki v vseh državah članicah EU, nove izkaznice pa bodo nadgrajene z dodatnimi varnostnimi zaščitami, ki bodo preprečile ponarejanje.

V novi enotni obliki se bodo začele izdajati tudi izkaznice za državljane EU in Švicarske konfederacije ter za družinske člane državljanov EU, slovenskih državljanov in državljanov Švicarske konfederacije, ki prebivajo v Republiki Sloveniji. Pri tem pa bodo izkaznice državljanov EU in Švicarske konfederacije brez zapisa biometričnih podatkov.

Delegacija ministrstva si je ob tej priložnosti ogledala del proizvodnje osebnih izkaznic in potnih listin, gostitelji pa so jim predstavili podjetje in poslovanje.

V začetku novembra smo z družbo Cetis podpisali okvirni sporazum za izdelavo biometričnih osebnih izkaznic. Prve biometrične izkaznice bomo državljani dobili predvidoma konec marca 2022.

Omizje z udeleženci sestanek delegacij Ministrstva za notranje zadeve in Cetisa

Sestanek delegacij Ministrstva za notranje zadeve in Cetisa | Avtor: MNZ

1 / 2