Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o razmerah v Belorusiji, Bosni in Hercegovini ter o rezultatih COP26

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, med 23. in 25. novembrom 2021, udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.
Minister med nagovorom na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta

Minister dr. Anže Logar | Avtor: EU

V torek, 23. novembra 2021, je minister dr. Logar sodeloval v razpravi o razmerah v Belorusiji in na njeni meji z EU. »EU mora ostati enotna pri zavračanju poskusov Belorusije za instrumentalizacijo migrantov. Najbolj prizadete države, kot so Litva, Latvija in Poljska, ki branijo zunanje meje EU, si zaslužijo nadaljnjo solidarnost in odločno podporo Unije,« je poudaril minister dr. Logar.

V razpravi o policijskem nasilju nad Romi je opozoril, da sta diskriminacija in nasilje nad etničnimi manjšinami nesprejemljiva, in pozval države članice EU k izvajanju zakonodaje o prepovedi diskriminacije. Minister je spomnil, da moramo romsko skupnost opolnomočiti in poskrbeti, da bo uživala pravno varstvo in enake temeljne pravice kot vsi drugi. Opolnomočenje pa gre z roko v roki z odgovornim državljanstvom.

Glede dogovora o proračunu EU za leto 2022 je minister dr. Logar dejal, da gre za uravnotežen kompromis, ki Uniji omogoča, da ustrezno financira svoje prednostne naloge in ukrepe ter si hkrati pušča manevrski prostor za odzivanje na nepredvidene potrebe.

V razpravi o zaskrbljujočih političnih razmerah v Bosni in Hercegovini je minister dr. Logar potrdil trdno zavezanost Unije evropski perspektivi Bosne in Hercegovine kot enotne, združene in suverene države. Stabilnost regije je ključnega pomena za celotno Evropsko unijo. To je bil tudi eden od razlogov, da je slovensko predsedstvo Zahodni Balkan umestilo med svoje prednostne naloge. »EU mora storiti vse, da se grozeča retorika umiri, politiki pa si morajo prizadevati za spodbujanje sprave v državi,« je še dodal minister dr. Logar.

V sredo, 24. novembra 2021, je minister dr. Logar podal izjavo v imenu Sveta EU o rezultatih podnebne konference COP26. Poudaril je okrepitev podnebnih ambicij po konferenci v Glasgowu. »EU si bo skupaj z drugimi pogodbenicami z vsemi sredstvi prizadevala za dogovorjeni cilj 1,5 °C. Za dosego skupnih podnebnih ciljev mora vsakdo prevzeti svoj del odgovornosti,« je še povedal minister.

Minister dr. Logar je sodeloval tudi v razpravi o vlogi EU v boju proti pandemiji covida-19. EU je zavezana zagotavljanju splošnega in pravičnega dostopa do varnih in cenovno ugodnih cepiv, zdravil in diagnostičnih sredstev v boju proti tej pandemiji in ob morebitnih prihodnjih tovrstnih dogodkih. »Unija ne bo zanemarila svoje moralne in politične odgovornosti. Do konca tega leta bo podarila 100 milijonov cepiv, cilj do sredine 2022 pa je 500 milijonov darovanih cepiv. Zavezani smo zagotavljanju pravičnih možnosti za vse.«

Na razpravi o temeljnih pravicah in stanju pravne države v Sloveniji je minister zagotovil, da predsedstvo in tudi Svet v celoti podpirata spoštovanje načela pravne države in varstvo temeljnih pravic. Institucije EU in države članice so skupaj odgovorne za spoštovanje, varstvo in spodbujanje naših skupnih vrednot, ki so zapisane v pogodbah EU. »Predsedstvo pripisuje velik pomen spoštovanju načel pravne države kot skupnega temelja EU. Odpravljena sta bila dva ključna očitka Evropske komisije iz poročila za leto 2021, to sta imenovanje delegiranih evropskih tožilcev in financiranje STA.«

Skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem je minister dr. Logar podpisal tudi nedavno sprejete zakonodajne akte.