Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje Pogovor o na Radiu Ognjišče

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče, ki sta jo vodili Marta Jerebič in Tanja Dominko. V pogovoru so spregovorili o epidemiji covida-19, o aktualnem delu vlade in odnosih v koaliciji ter o predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Predsednik vlade je najprej govoril o spoprijemanju z epidemijo covida-19. Poudaril je, da je stanje povsod resno in da evropske države večinoma sprejemajo podobne ukrepe. Avstrija se je v želji, da reši smučarsko sezono med božično-novoletnimi prazniki, odločila za zaprtje. V Sloveniji veljajo PCT-ukrepi in tudi ti, če se jih držimo, lahko bistveno pripomorejo k izboljšanju razmer. Glede precepljenosti je dejal, da je v Sloveniji precepljenost relativno nizka, kar povečuje pritisk na zdravstveni sistem ter bolnišnice in podaljšuje epidemijo. "Ko se cepimo, ne zaščitimo le sebe, ampak tudi druge." V nadaljevanju je govoril o samotestiranju osnovnošolcev in da je bilo v zadnjih dneh največ pozitivnih primerov s hitrimi testi odkritih med osnovnošolci. "Ko je testiranje med osnovnošolci steklo, se je videlo, da je težav zelo malo, je pa od tega veliko koristi." S hitrim testiranjem med osnovnošolci se okužba pravočasno odkrije, okuženo učenci se izolirajo, okužbe se ne prenašajo. Zato manj ljudi zboli, manjši je pritisk na zdravstveno osebje in zmogljivosti ter lahko se zdravijo tudi tisti, ki nimajo covida-19 in prav tako potrebujejo zdravljenje.

Glede komuniciranja med epidemijo je predsednik vlade dejal, da tudi drugje niso komunicirali bistveno drugače kakor v Sloveniji. Vlada je s komunikacijo prek družbenih omrežij določene ukrepe, ki jih nacionalni mediji niso želeli komunicirati, predstavila javnosti, saj poročanje medijev v določenih primerih ni bilo uravnoteženo. Na vprašanje glede znižanja ravni komunikacije in napadov je odgovoril, da je, ko je napadena družina, grožnje težje spregledati. "Kolegi iz drugih evropskih držav pravijo, da se grožnje dogajajo tudi drugje, razlika pri tem pa je, da tisti, ki grozijo, drugje niso zaščiteni, pri nas pa so. Če namreč katera od groženj pride v postopek do tožilstva, ta praviloma pade."

Glede morebitnih sprostitev ukrepov je predsednik vlade dejal, da bo edina sprostitev mogoča, ko se bomo covida-19 znebili v takšnem obsegu, da ne bo obremenjeval zdravstvenega sistema. "Dokler pa tega ne bo, to preprosto ne bo mogoče." V nadaljevanju je spomnil, da je prikazovanje družbe, ki je razcepljena na tiste, ki se želijo cepiti in na tiste, ki se ne želijo, napačno, ob tem se pozablja, da je skupni sovražnik virus. "Ta vse ogroža, ne pa diskriminira, ne po spolu ne po rasi in ne po političnem prepričanju." V pogovoru je predsednik vlade govoril tudi o vlogi ustavnega in vrhovnega sodišča med epidemijo ter o nerazumni odločitvi vrhovnega sodišča, da kršenja enega od ključnih zaščitnih ukrepov (nošenje mask) ni mogoče sankcionirati.

V nadaljevanju pogovora je predsednik vlade govoril o aktualnem delu vlade in odnosih v koaliciji. Poudaril je, da je eden od osrednjih ciljev te koalicije decentralizacija Slovenije. Na vprašanje, ali vsi ministri uživajo podporo predsednika vlade, je odgovoril, da dokler so ministri, morajo uživati njegovo podporo. Glede vloženih interpelacij je predsednik vlade dejal, da gre za legitimni instrument, da pa tolikšno število vloženih interpelacij kaže na pomanjkanje vizije in programa tistih, ki jih vlagajo. V nadaljevanju je govoril tudi o zadolževanju Slovenije med epidemijo in povedal, da se je Slovenija zadolžila za 20 odstotkov manj od povprečja v Evropski uniji. Poudaril je, da je pomembno, da je Slovenija med epidemijo ohranila delovna mesta. "V prejšnjem tednu je Slovenija dosegla najvišjo zaposlenost v zgodovini. Še nikoli v Sloveniji ni bilo zaposlenih toliko ljudi, kakor jih je zdaj." Glede sodelovanja z drugimi strankami je dejal, da ima Slovenska demokratska stranka že 20 let načelni pristop, da ne izključuje nikogar."

Predsednik vlade je na koncu pogovora na Radiu Ognjišče govoril še o predsedovanju Slovenije Svetu EU, migrantski krizi, ki se zdaj rešuje drugače in bolje kakor leta 2015. Dejal je, da je največji uspeh slovenskega predsedovanja uskladitev stališč 27 držav članic do migrantskega vala iz Afganistana. "Pomagali bomo beguncem doma, v sosednjih državah, pomagali bomo tistim, ki so nam pomagali med Natovo misijo v Afganistanu, vendar ne bo nobene dobrodošlice, nobenih koridorjev." Predsednik vlade je govoril tudi o migrantski krizi na poljsko-beloruski meji, o različnem razumevanju vladavine prava, dvojnih merilih, širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. Predsednik vlade je na koncu pogovora voščil Radiu Ognjišče ob 27. rojstnem dnevu in dejal, da je bil ta radio ob svojem nastanku velika zvezda danica, ki je v slovenski medijski prostor prinesla veliko osvežitev, v radijski prostor pa določeno ravnotežje.

Predsednik vlade Janez Janša na Radiu Ognjišče

Predsednik vlade Janez Janša na Radiu Ognjišče | Avtor: KPV

1 / 2