Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na srečanju ministrov Ameriško-jadranske listine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je na povabilo ministra za zunanje in evropske zadeve Hrvaške, predsedujoče države Jadranski listini, udeležil ministrskega zasedanja te regionalne pobude. Pobuda združuje države Zahodnega Balkana (Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Severno Makedonijo) in Združene države Amerike. Opazovalki pobude sta Kosovo in Srbija.

Udeleženci srečanja sedijo za mizo

Srečanje ministrov Ameriško-jadranske listine | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Slovenija se srečanj na povabilo predsedujoče države redno udeležuje in na ta način izraža podporo reformnim prizadevanjem v sodelujočih državah ter varnosti, stabilnosti in blaginji v regiji. Slovenija je posebej aktivna pri aktivnostih, povezanih s približevanjem držav regije evroatlantskim integracijam.

Državni sekretar dr. Raščan je na srečanju ministrov Ameriško-jadranske listine sodeloval v razpravi o varnostnih izzivih v jugovzhodni Evropi, s poudarkom na evroatlantskih procesih. Poudaril je, da je stabilnost Zahodnega Balkana ključna za varnost in stabilnost Evrope in evroatlantskega prostora. Tesno sodelovanje EU in Nata ter dodatno aktivna vloga ZDA so pomembni pri spodbujanju reformnih procesov v državah regije.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da je Zahodni Balkan ena glavnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU. Predstavil je tudi ključne dogovore v Izjavi iz Brda, ki je bila sprejeta oktobra 2021 na vrhu voditeljev držav EU in Zahodnega Balkana, predvsem tiste, usmerjene v socialno ekonomski razvoj regije in okrepljeno sodelovanje na političnem in varnostnem področju.  

Ob robu srečanja se je državni sekretar dr. Raščan srečal z državnim sekretarjem za zunanjo trgovino in razvoj na Ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije Republike Hrvaške Zdenkom Lucićem. Poudarila sta dobro sodelovanje med državama na številnih področjih. Hrvaški državni sekretar Lucić se je zahvalil za cepivo Pfizer, ki ga je Slovenija posodila Hrvaški sredi novembra 2021. Sogovornika sta izmenjala stališča tudi glede razvojnega in multilateralnega sodelovanja in izkušenj s področja gospodarske diplomacije. Državni sekretar Lucić je zaprosil za podporo Slovenije za vključitev Hrvaške v Schengen in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Govorila sta tudi o možnostih sodelovanja med državama v okviru evropskega razvojnega sodelovanja.