Skoči do osrednje vsebine

Spodbujamo uporabo javnega potniškega prometa: skoraj 2,5 milijona evrov za novo parkirno hišo v Kopru

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 2,46 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt »Parkirna hiša P+R (Park and Ride) Sonce«. To je še eden v nizu projektov, v okviru katerih z evropskimi sredstvi spodbujamo razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih.

Mestna občina Koper bo v okviru projekta ob robu območja Luke Koper zgradila parkirno hišo s 464 parkirnimi mesti. Od tega jih bo 10 namenjenih za družine, 24 za gibalno ovirane osebe in 48 za električne avtomobile. 12 parkirnih mest za električne avtomobile bo imelo možnost hitrega polnjenja. Poleg tega bo parkirna hiša nudila še 26 parkirnih mest za motorna kolesa (od tega 2 parkirni mesti za električno motorno kolo), varovano kolesnico za 22 koles in še pokrit prostor za 26 koles s servisnim stojalom. Uporaba parkirne hiše P+R bo sicer vezana na uporabo javnega potniškega prometa oziroma sistema izposoje javnih koles do mestnega jedra, s čimer bo Mestna občina Koper zmanjšala število osebnih avtomobilov v centru mesta. Projekt bo zaključen predvidoma konec avgusta 2022.

V finančni perspektivi 2014–2020 smo v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko za sisteme P+R namenili že 6,7 milijona evrov evropskih sredstev. V okviru Celostnih teritorialnih naložb smo poleg za Parkirno hišo P+R Sonce v Kopru odobrili še evropska sredstva za sistem vozlišča P+R na Ulici XIV. divizije v Celju, v okviru javnega razpisa P+R pa je bilo dodeljenih dobrih 4 milijone evropskih sredstev za tovrstne sisteme v Krškem, Ljubljani-Stanežiče, Grosupljem, Kamniku, Sevnici, Šentjurju in Borovnici. S pomočjo evropskih sredstev so prebivalci Slovenije tako bogatejši za kar 1476 P+R parkirnih mest v omenjenih krajih.