Skoči do osrednje vsebine

Na forumu IRFBA državni sekretar dr. Raščan poudaril zaveze Slovenije glede zaščite svobode veroizpovedi ali prepričanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je z vnaprej posneto izjavo nagovoril udeležence virtualnega ministrskega foruma Mednarodnega zavezništva za versko svobodo ali prepričanje (IRFBA).
Državni sekretar Stanislav Raščan sedi, gleda v kamero,  ozadju zastave

Na forumu IRFBA državni sekretar dr. Raščan poudaril zaveze Slovenije glede zaščite svobode veroizpovedi ali prepričanja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

V svoji izjavi je državni sekretar dr. Raščan potrdil zavezanost Slovenije zaščiti in promociji svobode veroizpovedi ali prepričanja. Poudaril je velik pomen te univerzalne pravice, saj kadar svoboda veroizpovedi ni zagotovljena, lahko pride do diskriminacije, kar povzroči vrsto kršitev človekovih pravic posameznikov in različnih verskih skupnosti. Pri tem je izpostavil  težak položaj žensk in deklet v Afganistanu, ki so v skladu s politiko talibanske vladavine, podvržene različnim omejitvam na področju izobraževanja, zaposlovanja in sodelovanja v javnem življenju. 

V nadaljevanju je izrazil podporo aktivnostim mednarodne skupnosti pri zaščiti verskih manjšin. Slovenija si prizadeva za zaščito pravice do svobode veroizpovedi  tudi z neposrednim izvajanjem projektov razvojnega sodelovanja. V zvezi s tem smo v okviru dvostranskega sodelovanja združili moči z Madžarsko, da bi odgovorili na nekatere izzive, s katerimi se soočajo preganjane verske manjšine, zlasti kristjani v Severni Afriki.

Ministrski forum se je začel z uvodnim nagovorom predsedujočega IRFBA, posebnega  odposlanca za vero ali prepričanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Nizozemske, veleposlanika Josa Doume. Na forumu so visoki predstavniki držav članic razpravljali tudi glede dela in dosežkov  v preteklem letu na področju verske svobode in o načrtih za prihodnje delovanje v procesu naslavljanja najbolj perečih izzivov na omenjenem področju.  

Na srečanju so sodelujoči sprejeli ministrsko izjavo ministrskega foruma IRFBA. Kot članica IRFBA, Slovenija potrjuje svojo zavezo, da bo prispevala svoj delež k zaščiti in spodbujanju svobode veroizpovedi ali prepričanja.