Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Irgolič začela obisk Pomurske regije

Minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Aleš Irgolič sta danes obiskala Pomursko regijo in sosednje kraje. Obisk se navezuje na vladni obisk Pomurske statistične regije, ki bo potekal jutri. Z namenom izmenjave informacij, seznanitve s konkretnimi primeri in težavami v kmetijstvu, predvsem v luči priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike, je minister obiskal kmetijo, ki se ukvarja z živinorejo in predelavo mesa, turistično kmetijo ter se sestal s predstavniki skupnosti Eko Prlekije, ki se ukvarjajo z razvojem ekološkega kmetijstva. Državni sekretar mag. Aleš Irgolič se je danes srečal z mladima prevzemnikoma kmetij

Minister dr. Jože Podgoršek je obisk Pomurske regije pričel na Kmetiji Horvat v Črenšovcih. Gre za družinsko kmetijo v vasi Žižki, kjer se ukvarjajo z živinorejo. Znani so po tem, da so kot prvi rejec v Slovenijo pripeljali čredo angus goveda. V lanskem letu so uresničili največjo investicijo s pomočjo razpisa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Investicija zajema lastno klavnico, zorilnico, razsekovalnico in prodajalno. V okviru obiska so ministru predstavili delovanje kmetije ter njihove cilje razvoja v prihodnje.

Sledil je sestanek s predstavniki socialnega podjetja Eko Prlekija, ki združuje ekološke kmetovalce in odkupuje ekološka živila že od 50 članov. Skupaj tvorijo prvo slovensko skupino proizvajalcev in imajo preko 600 fizičnih strank in javnih zavodov, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij. Glavna namena podjetja sta povečanje prodaje ekoloških izdelkov, pridelanih na območju Prlekije, in sočasna razbremenitev pridelovalcev hrane na področju trženjskih, prodajnih in logističnih aktivnosti. V pogovoru so predstavili tudi njihove načrte s ciljem razvoja in spodbujanja širjenja ekološke pridelave v prihodnje.

V nadaljevanju je obiskal turistično kmetijo Hlebec. Gre za družinsko kmetijo, kjer se ukvarjajo tudi s pridelovanjem vina. Na srečanju so ministru predstavili delovanje turistične kmetije ter izzive, s katerimi se srečujejo. Minister je delovni dan zaključil z obiskom v kleti podjetja Puklavec Family Wines v Ormožu. Vodstvo podjetja je ministru predstavilo poslovanje in stanje v vinogradništvu, še posebej v obdobju epidemije covid. Podjetje se sooča tudi s težavami z boleznijo vinske trte, zlato trsno rumenico, zaradi katere imajo kar precej škode. Ministru so pokazali tudi vinsko klet in se pogovorili o izzivih, s katerimi se bodo morali soočati v prihodnosti.

Minister je današnji obisk na terenu ocenil kot priložnost, da se tudi na ta način sreča in pogovori z različnimi deležniki v tem pomembnem času, ko se sprejema strateški načrt skupne kmetijske politike.

Državni sekretar Aleš Irgolič je obisk v Pomurski regiji začel na kmetiji, ki jo vodila mlada kmeta Simon Černel in Rok Lančič se ukvarjata s prašičerejo in poljedelstvom, predstavljata uspešno zgodbo povezovanja, saj v skupnem lastništvu vidita le prednost. Na kmetiji se je srečal tudi z ostalimi mladimi kmeti iz Pomurja. Pogovorili so o dobrih praksah, težavah mladih prevzemnikov in umestitvijo mladih v strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027.