Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. novembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.20 se je pod Vrhom Korena v Kamniško-Savinjskih Alpah poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči-Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske (SV). Poškodovanega so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 se je v Spodnjem Kašlju, občina Ljubljana, v Ljubljanici utapljala občanka. Iz vode jo je rešil domačin, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zalog-Sp. Kašelj so jo oskrbeli in prenesli z obrežja do reševalnega vozila, s katerim so jo reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.37 sta na Mariborski cesti v Celju trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvi sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Ob 13.20 sta v Belem, občina Šmarje pri Jelšah, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, s tehničnim posegom iz vozila izvlekli preminulo osebo, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom očistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so drugo osebo, ki je bila poškodovana, prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 16.34 se je v gozdu v kraju Studence, občina Žalec, pri padcu s štirikolesnikom poškodoval občan. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Celje nudili prvo pomoč in pomagali pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci so ga prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.04 je na cesti Bertoki–Prade v občini Koper padel motorist. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in pomagali reševalcem Reševalne službe slovenske Istre pri oskrbi poškodovanca, ki so ga prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.53 je na regionalni cesti Mengeš–Duplica v občini Mengeš voznik zapeljal iz vozišča, se prevrnil na streho in ostal ukleščen v vozilu. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Mengeš, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik, postavili vozilo na kolesa, počistili razlite tekočine, usmerjali promet, počistili cestišče in nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke.

Ob 17.28 sta v križišču Vojkove ceste in Topniške ulice v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je eno prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj in s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.08 se je na Ljubljanski cesti v Novem mestu osebno vozilo zaletelo v škarpo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj , odklopili akumulator, osvetljevali mesto prometne nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri nakladanju. Reševalci nujne medicinske pomoči Gasilskega reševalnega centra (ZD) Novo mesto so eno osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 18.07 se je v Ulici Jožeta Pahorja v Sežani pri padcu z kolesom poškodoval kolesar. Gasilci ZGRS Sežana so nudili reševalcem NMP Sežana pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo, s katerim so ga prepeljali nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 18.07 sta na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.03 je v naselju Gradišče, občina Slovenj Gradec, voznik z osebnim vozilom trčil v obcestno ograjo in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečenca. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanega voznika z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.56 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani zagorel manjši objekt za gostinsko dejavnost. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.45 je v Živkovi ulici v Miklavžu na Dravskem polju zagorelo je v plinski pečici, kjer je stanovalec pekel hrano. Gasilci GB Maribor in PGD Miklavž so manjši požar pogasili, odklopili plin in prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.51 je na Mesarski cesti v Ljubljani gorel odpadni karton na površini približno pet kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Na kraju so bili tudi policisti.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 0.54 so v Partizanski ulici v Kopru goreli štirje zabojniki za smeti. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.58 je v naselju Martjanci, občina Moravske Toplice, prišlo do eksplozije plinske jeklenke v lesenem, manjšem vikendu. Ena oseba je bila poškodovana in odpeljana v SB Murska Sobota. Do požara ni prišlo. Hiša je v celoti porušena. Posredovali so gasilci PGD Moravske Toplice, Martjanci, Tešanovci in Sebeborci, ki so pregledali kraj eksplozije in odstranili preostale tri plinske jeklenke.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 14.25 je bil v Obrtni ulici v Izoli zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so z napravo izmerili okolico in zaprli glavno plinsko pipo na stanovanjskem objektu ter obvestili lastnika, da pokliče serviserja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 9.10 sta v Dolnji Počehovi, občina Pesnica, iz prevrnjenega osebnega vozila iztekala gorivo in motorno olje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje in počistili iztekle nevarne motorne tekočine.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Trbovlje

Ob 10.13 so krajani na območju Ceste 1. maja v Hrastniku v zraku zaznali neprijeten vonj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.02 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala v Opatjem selu, občina Miren-Kostanjevica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avstrijske izdelave in dva topovska vžigalnika, mase po 0,5 kg, italijanske izdelave. Vse nevarne najdbe so iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 12.29 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije posredovala v Biljah, občina Miren-Kostanjevica, kjer sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.44 so v Dobravi pri Škocjanu, občina Šentjernej, potapljači Podvodne reševalne službe Novo mesto, pod mostom v reki Krki našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Zahodnoštajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili tri ročne bombe, več nabojev različnega kalibra ter tulec topovske granate, vse italijanske in nemške izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne. O najdbi so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.21 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.47 je v stanovanju v Pokopališki ulici v Ljubljani iz radiatorja iztekla voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in posesali vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.37 so pri naselju Mihovica, občina Šentjernej, gasilci PGD Šentjernej s pomočjo vitla in dvigala iz reke Krke potegnili tri večje kovinske sefe. Pri akciji so sodelovali tudi potapljači Podvodne reševalne službe Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 23.18 so na Ulici Ivana Turšiča v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.59 je v Zgornjem trgu v Vuzenici zaradi pregrete peči centralne kurjave prišlo do izliva vode v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vuzenica so prečrpali vodo in počistili kurilnico.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/