Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. novembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 21.48 si je v Tamarju, občina Kranjska Gora, planinka zlomila roko. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Planico, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Ob 12.53 si je na Slemenovi špici, občina Kranjska Gora, planinka poškodovala gleženj. Posredovali so reševalci GRS Kranjska Gora in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Poškodovanko so prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.06 je z Jezerske Kočne v smeri Dolc zdrsnila planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Na kraju so ugotovili, da je planinka poškodbam podlegla. S helikopterjem so jo prepeljali v Preddvor. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 14.11 je na hribu Sankaška koča, občina Žirovnica, planinca obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Radovljica. Obolelega planinca so na klasičen način prenesli v dolino in predali reševalcem NMP Radovljica.

Ob 14.21so na Prevali, občina Žirovnica, planinca obšli krči ter slabost. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo reševalcev na krovu in obolelega prepeljali v dolino.

Ob 15.47 sta se na grebenu Kočne, občina Jezersko, zaplezala planinca in zaradi težkih razmer nista mogla nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci GRS Jezersko in GRS Kranj ter posadka s helikopterjem Letalske policijske enote. Zaplezana planinca so rešili in ju prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.03 se je v Gradiški turi, smer Makabi, območje občine Vipava, pri padcu poškodoval plezalec. Posredovali so reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Ajdovščina. Ti so ga z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 17.20 se je pod pobočjem Planine Zaprikraj, občina Kobarid, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Tolmin so jo našla nepoškodovano in jo varno pospremili do avtomobila.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 11.14 je na Slavniku, občina Koper, osebo obšla slabost. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Osp so nudili pomoč reševalcem Prehospitalne enote (PHE) Obala pri prenosu in prevozu osebe s Slavnika do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 se je na pobočju Krna v občini Kobarid pri ponesrečenem vzletu z jadralnim padalom poškodoval padalec. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Poškodovanca so prepeljali v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 20.04 je v naselju Hotavlja, občina Gorenja vas-Poljane, omedlela oseba. Do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka so ji nudili prvo pomoč gasilci PGD Poljane.

Izpostava Maribor

Ob 22.57 so v Cvetlični ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili prvo pomoč oboleli osebi, do prihoda reševalcev NMP, ki so jo nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 19.20 so v Središču ob Dravi domači gasilci PGD Središče ob Dravi nudili pomoč oboleli osebo do prihoda reševalcev NMP Ormož.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.57 je v Bertokih, občina Koper, motorist zapeljal s ceste v jarek in na kraju podlegel poškodbam. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč pri prenosu pokojnika in vlečni službi pri nakladanju kolesa z motorjem.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.14 je v Pločanski ulici v Ljubljani gorela prostostoječa elektro omarica. Požar so pogasili gasilci PGD Tacen in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 14.15 je v Peričevi ulici v Ljubljani zagorela zunanja stena starega montažnega objekta. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili z vodo. Steno so odprli in odstranili ožgane dele.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.50 je v Luciji, občina Piran, gorela palma. Ob prihodu gasilcev JZ GB Koper in PGD Sečovlje na kraj dogodka je palma že pogorela. Pogorelo drevo so preventivno zalili z vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.22 je ob cesti na relaciji Drobtinci–Podgorje, občina Apače, gorel kup suhega vejevja, ogenj pa je zajel še nekaj kvadratnih metrov podrasti. Gasilci PGD Apače in Podgorje so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.38 sta v Omersovi ulic v Ljubljani gorela zabojnika za embalažo in odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik - Glince so pogasili uničena zabojnika ter nekaj kosovnega odpada.

Izpostava Maribor

Ob 2.07 sta na Cesti zmage v Mariboru gorela zabojnika za odpadke. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.30 so v Kurilniški ulici v Mariboru v stanovanjski hiši našli dve onemogli osebi. Zaradi suma zastrupitve z ogljikovim monoksidom so gasilci JZ GB Maribor opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov v hiši in niso izmerili povišanih vrednosti. Onemogli osebi so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 23.11 je na parkirišču v ulici Vrtnarija na Vrhniki iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Verd so razlito gorivo posuli z absorbentom ter podstavili lovilno posodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.38 je v naselju Raka, občina Krško, v stanovanjski hiši občan padel in ni mogel vstati. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so ga dvignili in posedli na stol. Občan se pri padcu ni poškodoval.

Izpostava Celje

Ob 1.11 je v Šaleku v Velenju v pokvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.07 so v naselju Slivna, občina Litija, gasilci PGD Vače pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.15 so v Kodrovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 11.43 so v naselju Krivčevo, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli poškodovano občanko in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kamnik. Preventivno so opravili meritev prisotnost nevarnih plinov. Reševalci NMP Kamnik so občanko oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 23.44 je v pritličju hale A v Blagovno transportnem centru (BTC-ju) v Ljubljani zaradi okvare cevi toplotnega sistema iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so preprečili nadaljnje iztekanje vode po objektu, sanacijo in nadaljnje ukrepe bodo izvedle pristojne službe. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/