Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na visokem forumu v Vilni o zaščiti pred avtoritarizmom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je 19. in 20. novembra 2021 v Vilni udeležil visokega foruma o zaščiti pred avtoritarizmom z naslovom "Prihodnost demokracije", ki ga je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Litve. Visoki predstavniki iz vrst političnih odločevalcev, akademske sfere, zagovornikov človekovih pravic in mednarodnih organizacij so v razpravah naslovili najbolj aktualne izzive, povezane s krčenjem demokratičnega prostora, utrjevanjem avtoritarizmov in potjo do demokratičnega preporoda.

Minister dr. Logar je v vlogi predsedujočega Svetu EU na otvoritveni večerji, ki jo je v petek, 19. novembra 2021, gostil minister za zunanje zadeve Litve Gabrielius Landsbergis, nagovoril udeležence. V nagovoru je poudaril  pomen foruma kot izhodišča za bolj usklajeno in učinkovito (so)delovanje držav, ki jih družijo skupne vrednote, kot so spoštovanje, udejanjanje in varstvo demokracije, vladavina prava in človekove pravice. V kontekstu avtoritarnih režimov, ki predstavljajo globalno nevarnost za naše skupne vrednote, je nujen učinkovit multilateralni odziv. Minister je poudaril izzive, s katerimi se soočajo demokracije po svetu, in obsodil beloruski režim: "Evropska unija ne more in ne sme popustiti izsiljevanju."

Minister dr. Logar je v strokovnem delu foruma sodeloval na tematski razpravi glede zaščite svobodnih in poštenih volitev po svetu pred avtoritarnim vmešavanjem. Predstavil je področne nacionalne zaveze, pri čemer je posebej izpostavil aktivno sodelovanje Slovenije v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, ki preko svojih kratkoročnih in dolgoročnih opazovalcev že tri desetletja skrbi za nadzor nad volitvami v številnih državah po svetu in s tem ključno prispeva k zagotavljanju svobodnih in poštenih volitev. Dodatno je  izpostavil ključna zagotovila, s katerimi na nacionalni ravni zasledujemo pošteno in učinkovito izvedbo vseh volilnih opravil.

Minister dr. Logar je poudaril tudi zavezo Slovenije, da se v mednarodni skupnosti intenzivno zavzema za ažurno in učinkovito obravnavo razmer v državah, kjer avtoritarni režimi ne upoštevajo rezultatov volje volivcev in njihove aktivne volilne pravice. Izrazil je jasno podporo Slovenije civilni družbi in njihovim prizadevanjem za razveljavitev nepoštenih volitev in volilnih prevar, ki ne odražajo volje ljudstva. Minister je o prihodnji usodi demokracije dodal: "Zavedamo se izzivov in na nas je, da ukrepamo. Optimističen sem, da bodo demokratične sile trdno držale skupaj in da nam bo uspelo."

Ob robu foruma se je minister dr. Logar dvostransko srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Latvije Edgarsom Rinkēvičsem. Govorila sta o razmerah v regiji, predvsem glede stanja na meji z Belorusijo in o nadaljnjih ukrepih EU.

V nadaljevanju se je minister dr. Logar srečal tudi z ministrom za zunanje zadece Litve Gabrieliusom Landsbergisom. Govorila sta o odličnih dvostranskih odnosih med državama in razmerah na meji z Belorusijo, glede katere je minister izrazil vso solidarnost Slovenije Litvi in poudaril pomen enotnega delovanja Evropske unije.