Skoči do osrednje vsebine

Tretja deželna konferenca o varstvu slovenske jezikovne manjšine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je danes zbrane pozdravila na sklepnem srečanju tretje deželne konference o varstvu slovenske jezikovne manjšine. Konferenco, ki bi se mogla odviti že preteklo leto, na podlagi deželnega zakona iz leta 2007 prireja deželni svet, za strokovni del pa je poskrbel Slovenski raziskovalni inštitut.
Govornik stoji za govornico, zgorja ostali udeleženci.

Konferenca. | Avtor: USZS

Letos je bil posvečen naslednjim osrednjim temam: preverjanje izvajanja določil deželnega zaščitnega zakona št. 26/2007, ukrepi v korist rezijanščine ter jezikovnih različic Nediških, Terske in Kanalske doline, preverjanje stopnje izvajanja zaščitnih določil, ki jih predvideva 10. člen državnega zaščitnega zakona št. 38/2001 o vidni dvojezičnosti, delovanje Centralnega urada za slovenski jezik in mreže javnih storitev v slovenskem jeziku ter koncept deželne jezikovne politike za slovenščino: teoretska izhodišča, cilji, področja ukrepanja in institucionalni okvir.

Pretekli petek so na uvodnem srečanju predstavili uvodne referate, delovne skupine so nato v tednu dni pripravile zaključke, ki so jih predstavile danes.