Skoči do osrednje vsebine

Razvojni ministri EU potrdili Sklepe o vodi v zunanjem delovanju EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvoj (FAC DEV). Na zasedanju so potrdili dva sklopa sklepov sveta, med njimi sklepe o vodi v zunanjem delovanju EU. Njihovo sprejetje je pomemben mejnik v vodni diplomaciji EU in pomemben dosežek slovenskega predsedovanja Svetu EU.

V Bruslju so razvojni ministri razpravljali o odnosih med EU in ZDA na področju razvojnega sodelovanja, ki so v zadnjem obdobju dobili nov zagon. Gostja zasedanja je bila administratorka agencije za mednarodno razvojno sodelovanje ZDA (USAID) Samantha Power. Razprava je bila priložnost za izmenjavo informacij o prednostnih nalogah in za oblikovanje skupne agende pri odzivanju na globalne in regionalne izzive. 

V nadaljevanju so ministri razpravljali o vodi v zunanjem delovanju EU – osrednji prednostni nalogi slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja. V tokratni razpravi so se osredotočili predvsem na Srednjo Azijo in na posamezne prepletajoče se izzive v regiji, kot je pomanjkanje vode v povezavi s podnebnimi spremembami. Potrdili so sklepe o vodi v zunanjem delovanju EU in sklepe o strokovnem znanju evropskega javnega sektorja v zunanjem delovanju EU. »Sklepi o vodi v zunanjem delovanju so pomemben mejnik pri doseganju ciljev na področju vodne diplomacije EU in pri napredku v okviru Agende ZN za trajnostni razvoj 2030,« je poudaril državni sekretar dr. Raščan.

»Veseli me, da smo sklepe o vodi sprejeli med slovenskim predsedovanjem Svetu EU, saj je Slovenija pomembno prispevala k njihovi pripravi in si v okviru prednostnih nalog prizadevala za njihovo sprejetje,« je še dodal državni sekretar.

Pod točko razno je Evropska komisija predstavila trenutno stanje v boju proti pandemiji covida-19 s poudarkom na razdeljevanju cepiv.

Sprejete sklepe najdete na spletni strani Sveta EU.