Skoči do osrednje vsebine

Na dan slovenske hrane poziv, naj bo dan slovenske hrane prav vsak dan

Vsak tretji november praznujemo dan slovenske hrane. Dan, ko se slovenski hrani daje poseben pečat, in dan, ko se moramo zavedati pomena lokalnega porekla hrane za družbo kot celoto. Osrednji dogodek dneva je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga deležni predvsem otroci v vzgojno-varstvenih ustanovah in šolah in ki se na nacionalni ravni izvaja že enajsto leto zapored. Ob tej priložnosti se je minister dr. Jože Podgoršek srečal z vodstvom Osnovne šole Šmarje - Sap, nato pa z ministrom za delo, družino, delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem podpisal poziv za več hrane lokalnega porekla tudi v domovih za starejše.
Dva moška z maskami na obraz sedita za mizo in si podajata papirje.

Ministra Podgoršek in Cigler Kralj podpisujeta poziv k javnemu naročanju ekoloških, lokalno pridelanih živil ter živil iz shem kakovosti | Avtor: MKGP

1 / 2

Dan slovenske hrane je za slovensko kmetijstvo izjemnega pomena. Na ta dan našim kmetom  in zadrugam, ključnim gradnikom kratkih dobavnih verig in samooskrbe, izkazujemo posebno pozornost in zahvalo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na dan slovenske hrane še posebej aktivno spodbuja javnost, da razmisli o svojih prehranskih in nakupnih navadah in jo poziva k čim pogostejšemu vključevanju lokalno pridelane in predelane hrane v dnevne obroke. Z izbiro slovenske hrane se ohranja poseljenost, obdelanost in urejenost podeželja, vzdržuje delovna mesta, varuje okolje in zagotavlja večjo prehransko varnost v državi.

O tem se učijo tudi otroci v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Kruh, maslo, med, mleko in jabolko oziroma drugo sadje – vse slovenskega porekla –  so sinonim za projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Projekt so posvojili slovenski vrtci, osnovne šole in številne druge institucije širom Slovenije in tudi po svetu, katerega namen je tudi ozaveščanje o pomenu rednega zajtrkovanja za zdrav življenjski slog. Prve generacije mladih odraslih že prenašajo to zavedanje na naslednje generacije, zato je projekt izrazito medgeneracijski, množilen in dolgoročen.

Zaradi zahtevnih epidemioloških razmer minister Podgoršek letos ni zajtrkoval skupaj z otroki. Namesto tega se je srečal z vodstvom Osnovne šole Šmarje - Sap, ki mu je predstavilo aktivnosti in izkušnje na področju naročanja hrane iz lokalnega okolja, minister pa je posebno pozornost namenil pomenu samooskrbe, ki jo lahko uresničujemo z vsakodnevno podporo slovenski hrani: »Samooskrba v Sloveniji je zelo pomembna. In v duhu samooskrbe je pomembno, da skrbimo za nakupe hrane slovenskega porekla vsak dan in da poskušamo s sezonskim prehranjevanjem poskrbeti za to, da bomo bolje samooskrbni.«

Minister Podgoršek je zatem skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem v Domu starejših občanov Šiška v Ljubljani podpisal poziv, ki spodbuja javne zavode na področju institucionalnega varstva starejših, da pri javnem naročanju živil nabavljajo pretežno živila, pridelana in predelana v Republiki Sloveniji. Podlaga za nakup živil, pridelanih in predelanih v Republiki Sloveniji, je v veljavni zakonodaji in sicer v Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19, Zakonu o javnem naročanju v skladu z novelo ZJN-3 in v Uredbi o zelenem javnem naročanju. »S podpisom motivacijskega pisma vse domove za starejše po Sloveniji z ministrom Ciglerjem Kraljem nagovarjava, naj dan slovenske hrane ne bo samo na tretji petek v novembru, ampak vsak dan,« je pozval minister Podgoršek in poudaril, da so javni prehranski obrati eden od pomembnih kupcev hrane slovenskega porekla. Dejal je, da so za slovenskega kmeta bolj kot subvencije pomembne priložnosti, ki jim jih dajemo, priložnosti pa jim dajemo z nakupom njihovih izdelkov in se zahvalil ministru Ciglerju Kralju za sodelovanje pri tako pomembni pobudi. Minister Cigler Kralj je po podpisu poziva dejal, da lahko le skupaj pomagamo našim pridelovalcem in jim dajemo ustrezno dostojanstvo in veljavo. »S svojim zgledom bodimo tisti, ki motiviramo vse državljanke in državljane,« je sklenil svoje misli minister Cigler Kralj.

 

Dan slovenske hrane

Tradicionalni slovenski zajtrk

  • Poziv k javnemu naročanju ekoloških, lokalno pridelanih živil ter živil iz shem kakovosti

    Smernice in priporočila