Skoči do osrednje vsebine

Kulturni bazar v regiji 2021

Enodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2021, ki je 15. novembra 2021 potekalo v Mariboru, je znova povezalo vzgojno-izobraževale zavode, kulturne ustanove in lokalne skupnosti. Pozornost smo tokrat namenili načrtnemu razvoju kulturno-umetnostne vzgoje podravske, pomurske in koroške regije.
Baletni plesalci in plesalke obkrožajo baletnega plesalca, ki stoji v kanuju med plesno predstavo Smrt v Benetkah

Plesna predstava Smrt v Benetkah v izvedbi Baleta SNG Maribor, s katero se je slavnostno sklenili Kulturni bazar v regiji 2021 | Avtor: Saša Huzjak

1 / 3

Osrednje dogajanje se je odvijalo v prostorih Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Udeležence so še posebej navdušili uvodno predavanje "Vzgoja za umetnost je vzgoja za svobodo in odgovornost" doktorice filozofskih znanosti Karoline Babič, predstavitev nacionalnega projekta "Teden umetnosti v šoli in vrtcu 2021" ter plesna predstava "Smrt v Benetkah" v izvedbi Baleta SNG Maribor, s katero se je slovesno sklenili tokratni Kulturni bazar.

Posebnost strokovnega usposabljanja je prilagodljiv ter razgiban urnik dogajanja na različnih lokacijah po mestu – tokrat je potekalo kar na sedemnajstih kulturnih prizoriščih. Udeleženci so lahko izbirali med več kot štiridesetimi dogodki – predstave, delavnice, vodenja, kulturni sprehodi in predstavitve kreativnih partnerstev. Sprehod od enega do drugega prireditvenega dogodka je omogočil tudi spoznavanje prostorov mariborske kulture, kjer se izvajajo in razvijajo vsebine kulturno-umetnostne vzgoje.

Kljub izrednim okoliščinam je dogodek obiskalo skupno skoraj 300 udeležencev iz cele Slovenije – strokovne delavke in delavci v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, umetnice in umetniki, strokovne delavke in delavci iz družbenih dejavnosti, medgeneracijskih centrov, lokalnih skupnosti ter študentke in študenti.

Zbrane je nagovorila tudi v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar: "Kultura nas opredeljuje, nas bogati in navdušuje, omogoča socializacijo, z umetnostjo in skozi umetnost razvijamo našo ustvarjalnost in širimo naša obzorja. Hkrati pa umetnost pogosto odpira problemske teme in vprašanja, nam nastavlja ogledalo in nas spodbuja h kritičnemu razmisleku, prav vse to je ključno za celovit razvoj posameznika in družbe kot celote. Pred nami so številni izzivi, družbeni, okoljski, socialni itd., zato moramo otrokom in mladim omogočiti razvoj njihovih ustvarjalnih potencialov, hkrati pa jih učiti tudi sodelovanja in povezovanja, da se bodo znali soočati s temi izzivi in iskali inovativne rešitve. Vse to jim lahko omogočimo tudi s kulturo in umetnostjo, tako v izobraževanju kot na vseh drugih področjih našega bivanja in udejstvovanja."

Strokovno usposabljanje je potekalo v organizaciji Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Zavoda RS za šolstvo ter Mestne občine Maribor. Nosilec projekta Kulturni bazar je Cankarjev dom, izvršni producent Kulturnega bazarja v regiji pa je bil SNG Maribor.