Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na seminarju o Zahodnem Balkanu in na srečanju z Juanom Gonzálezom-Barbo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Madridu udeležil seminarja v organizaciji slovenskega veleposlaništva v Madridu, Blejskega strateškega foruma ter Elcano kraljevega inštituta o Zahodnem Balkanu. Ob tej priložnosti se je srečal tudi z državnim sekretarjem za EU v španskem zunanjem ministrstvu Juanom Gonzálezom-Barbo. V ločenem pogovoru sta opravila pregled bilateralnih odnosov ter izmenjala poglede na aktualne evropske, regionalne in globalne teme. Slovenija in Španija si prizadevata za krepitev odpornosti EU proti krizam vseh vrst s ciljem udejanjanja slogana slovenskega predsedovanja - Skupaj. Odporna. Evropa.

Seminarja so se, poleg gostitelja državnega sekretarja Gašperja Dovžana, udeležil tudi španski državni sekretar Gonzalez Barba ter ministri in državni sekretarji Albanije, Črne Gore, Severne Makedonije in Srbije. V nastopu je državni sekretar Dovžan poudaril pomen širitvenega procesa za Evropske unijo, ki mora biti viden kot strateška usmeritev in ohraniti njeno kredibilnost.

V ločenem bilateralnem pogovoru sta državna sekretarja Dovžan in Gonzalez-Barba potrdila odlične bilateralne odnose, ki se kažejo tudi v visoki intenzivnosti izmenjave obiskov na visoki ravni. Sogovorniku je predstavil dosedanje dosežke našega predsedovanja, do katerih ne bi prišlo brez konstruktivnega sodelovanja in podpore tudi španske strani. Sogovornika sta se strinjala, da je enotnost držav članic pogoj za dosego vsakega napredka, pa naj bo govora o upravljanju z migracijskimi tokovi, soočanju s podnebnimi spremembami, posledicami epidemije ali gospodarsko-družbenemu okrevanju. Poseben poudarek sta namenila širitvenemu procesu in tesnejšemu povezovanju EU z regijo Zahodnega Balkana. Tudi Španija je podpornica tega skupnega strateškega cilja in prioritete slovenskega predsedovanja, kar potrjuje tudi pomembna udeležba španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza na oktobrskem vrhu EU-Zahodni Balkan v Sloveniji. Med ostalimi evropskimi temami sta sogovornika izmenjala poglede glede poteka Konference o prihodnosti Evrope ter o Združenem Kraljestvom glede za Španijo strateško pomembnega Gibraltarja.

Državni sekretar Dovžan se je srečal tudi z Odborom za zunanje zadeve španskega Kongresa poslancev. V pogovoru so se sogovorniki zavzeli za poglobitev medparlamentarnega sodelovanja in poudarili pomembnost odprtega dialoga ter izmenjave stališč tudi na parlamentarni ravni, posebej med sredozemskimi državami članicami EU.