Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gostila mednarodni dogodek ob obeležitvi 40. obletnice epidemije AIDS-a

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil virtualnega mednarodnega dogodka ob obeležitvi 40. obletnice epidemije AIDS-a in 25. obletnice delovanja Skupnega programa Združenih narodov za HIV/AIDS (UNAIDS), ki ga je v soorganizaciji UNAIDS in Aidsfonds gostilo slovensko predsedstvo Sveta EU.
v.d. Jukič sedi za mizo, pogovor AVK

Slovenija je preko avdio-video konference gostila mednarodni dogodek ob obeležitvi 40. obletnice epidemije AIDS-a | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dogodek, na katerem so sodelovali visoki predstavniki držav in mednarodnih organizacij, med njimi tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ter strokovnjaki s področja globalnega zdravja in mednarodnega razvojnega sodelovanja, je bil namenjen boju proti virusu HIV in okužbi z virusom AIDS, tudi v luči globalne pandemije covida19.

Epidemija HIV se v državah v razvoju zaradi težkih razmer in številnih izzivov ne umirja, hkrati pa je med obolelimi še vedno velika stopnja neenakosti na področju dostopa do zdravil in zdravstvenih storitev.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Igor Jukič je v zaključnem nagovoru pozdravil delovanje UNAIDS, ki si že tretjo desetletje požrtvovalno prizadeva za preventivno delovanje, ozaveščanje o boju proti HIV/AIDS in zagotavljanje enakopravnega dostopa obolelih do zdravstvenih storitev. Ob tem je poudaril pomen naslavljanja neenakosti in izgradnje odpornosti. Izpostavil je tudi slovenska prizadevanja na področju globalnega zdravja in krepitve zdravstvenih sistemov.