Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje generalnih direktorjev za gospodarsko diplomacijo držav članic EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum je preko avdio-video kanalov gostil neformalno srečanje generalnih direktorjev za gospodarsko diplomacijo držav članic EU.
Slobodan Šešum v sobi, sedi za okroglo mizo, posluša

Neformalno srečanje generalnih direktorjev za gospodarsko diplomacijo držav članic EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Predstavil je prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju gospodarskih odnosov s tujino. Opisal je prizadevanja slovenskega predsedstva za okrevanje Evropske unije po pandemiji in za krepitev njene odpornosti v prihodnje. Ob tem je poudaril pomen povečanja njene strateške avtonomije in izboljšanje zmogljivosti za lastno proizvodnjo strateško pomembnih proizvodov. "Radi bi spodbudili nadaljnji razmislek o izkušnjah iz pandemije COVID-19 na vseh pomembnih področjih delovanja Evropske unije, s čemer bi zagotovili, da bo Evropa pripravljena spoprijeti se z izzivi, ki ležijo pred njo," je dejal v.d. generalnega direktorja dr. Šešum.

Generalni direktorji držav članic so podprli predstavljene prioritete in menili, da se lahko Evropska unija uspešno sooči z gospodarskimi izzivi, ki jih predstavljajo trenutne spremembe v mednarodnih gospodarskih odnosih, le s tesnim medsebojnim sodelovanjem. Zavzeli so se za ohranitev mednarodnega gospodarskega sodelovanja, ki bo temeljilo na vrednotah, vladavini prava, človekovih pravicah in enakopravnosti. Strinjali so se, da bistvo mednarodne trgovine niso zaslužki ampak trajnostni razvoj globalnega gospodarstva in zagotavljanje blaginje vsem ljudem.

Gost srečanja je bil visoki svetovalec za trgovinska vprašanja Evropske službe za zunanje delovanje Guus Houttuin, ki je udeležencem predstavil aktualne aktivnosti Evropske komisije na področju evropske gospodarske diplomacije. Dejal je, da Evropska komisija aktivno odpravlja ovire za evropska podjetja na tujih trgih, o čemer priča nedavno objavljeno letno poročilo Evropske komisije o izvajanju in uveljavljanju trgovinskih sporazumov EU. Kot primer dobrega sodelovanja med evropskimi institucijami in podjetji je izpostavil "Market Access Partnership", s katerim je odpravljanje netržnih ovir za evropska podjetja na tretjih trgih postalo veliko bolj učinkovito. Omenil je tudi vzpostavitev platforme Access2Markets ter enotne vstopne točke za poročanje podjetij o ovirah v trgovini ter kršitvah trgovinskih in trajnostnih zavez partnerskih držav. Sogovornike je prosil za čim večjo promocijo omenjenih orodij med podjetji. Dejal je, da je ena od nalog Evropske službe za zunanje delovanje vključevanje Delegacij Evropske komisije v tretjih državah v odpravljanje nepoštenih trgovinskih praks s katerimi se soočajo evropska podjetja.

Direktorica za gospodarsko diplomacijo v Ministrstvu za zunanje zadeve Francoske republike Hélène Dantoine se je v imenu Francije, kot naslednje predsedujoče Svetu Evropske unije, zahvalila za organizacijo prvega srečanja EU generalnih direktorjev za gospodarsko diplomacijo v tej obliki. Izrazila je zadovoljstvo nad kakovostjo in relevantnostjo razprave. Dejala je, da namerava francosko predsedstvo nadaljevati s prakso tovrstnih srečanj, ter izrazila upanje, da bodo srečanja postala tradicionalna.