Skoči do osrednje vsebine

Zelena in digitalna preobrazba v središču strategij za MSP

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Zaključuje se tridnevna konferenca MSP 2021, ki je najpomembnejše srečanje za mala in srednje velika podjetja (MSP) v EU. Tridnevni program, poln panelnih razprav, delavnic, specializiranih tečajev, je potekal od 15. do 17. novembra v Portorožu v Sloveniji v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.
Uvodni nagovor ministra Zdravka Počivalška na konferenci MSP 2021.

Uvodni nagovor ministra Zdravka Počivalška na konferenci MSP 2021. | Avtor: European Commission.

Neuradni del konference se je začel v ponedeljek, 15. novembra 2021, s spletno predstavitvijo Digitalnega središča Slovenije ter nekaterih najboljših in najbolj inovativnih projektov, ki jih ponuja slovenski poslovni sektor. Udeleženci konference MSP so se seznanili s tem, kako slovenska podjetja uvajajo digitalni prehod, da bi zagotovila nadaljnji trajnostni in zeleni razvoj.

V popoldanskem delu je podnebna znanstvenica profesorica Lučka Kajfež Bogataj v svojem predavanju opisala učinke podnebnih sprememb na MSP, se osredotočila na vlogo MSP in drugih podjetij pri doseganju prehoda na trajnostno gospodarstvo ter pojasnila, kako bi se podjetja lahko pripravila in prilagodila na spoprijemanje s podnebnimi spremembami.

Dan se je zaključil z večernim sprejemom, na katerem je slovensko predsedstvo predstavilo nekaj primerov tradicionalne slovenske obrti, umetnosti in kulinarike. Direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na MGRT Jernej Salecl je v imenu slovenskega predsedstva pozdravil goste in poudaril, da je treba zeleno in digitalno preobrazbo postaviti v središče vseh strategij za MSP.

Uradno odprtje konference MSP je bilo v torek, 16. novembra 2021, udeležence so najprej nagovorili evropski komisar za notranji trg, industrijo, podjetništvo in MSP (DG GROW) Thierry Breton, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter predsednik združenja evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres Christoph Leitl.

Minister Zdravko Počivalšek je pohvalil zeleni dogovor, ki državam omogoča, da preoblikujejo svoja gospodarstva in jih vodijo v podnebno nevtralnost do leta 2050. Komisar Breton je spregovoril o skupni odgovornosti, da zagotovimo, da se MSP čim hitreje podajo na pot okrevanja, predsednik združenja Eurochambres Leitl pa je opozoril, da MSP niso le hrbtenica evropskega gospodarstva, ampak tudi hrbtenica naše družbe.

Uradnemu odprtju so sledile številne sočasne panelne razprave in delavnice. Razprave so bile osredotočene na najrazličnejše teme od vpliva konference MSP na oblikovanje podjetniške kulture, novih priložnosti za družinsko vodeni turizem, vloge MSP v industrijskih politikah, ki temeljijo na posameznem območju oziroma kraju, do podpore MSP-jev prizadevanjem za obnovo naših oceanov in voda do leta 2030. Predstavljene so bile tudi zgodbe o uspehu, kjer so sodelovali podjetniki, ki so v času koronavirusne krize uspeli ter se pripravljajo na trajnostno in digitalno okrevanje. Potekala sta tudi politični hekaton o zagotavljanju strateške neodvisnosti EU na področju MedTech in razprava o pomenu intelektualne lastnine za MSP in novih načinih dela. Ena od razprav je bila namenjena delovanju deklet in žensk podjetnic. Pogovor je tekel o pomenu podjetništva za ženske in dekleta ter o veščinah, ki jih morajo razviti med vključitvijo v izobraževalni sistem, vključno z digitalnim izobraževanjem.

Na večerni slovesnosti drugega dne so bile podeljene nagrade European Enterprise Promotion Awards in European Small and Mid-Cap Awards. V skupini »Podpora trajnostnemu prehodu« je zmagalo slovensko podjetje Iskraemeco s projektom »Zeleni pingvin«, med finalisti pa je bil tudi slovenski Center za kreativnost.

Zadnji dan konference je bil namenjen razpravi o načrtih za okrevanje in odpornost, ki bodo ublažili gospodarske in družbene posledice pandemije koronavirusa ter naredili evropsko gospodarstvo in družbo bolj trajnostna in odporna proti izzivom. Ob koncu konference je Jernej Salecl, slovenski odposlanec za MSP, uradno predal organizacijo konference MSP 2022 češkemu kolegu za MSP Marianu Piechi.