Skoči do osrednje vsebine

Slovensko predsedstvo odločno podpira udeležbo invalidov v vseh vidikih družbe v EU

V soboto, 20. 11. 2021, bo prek spleta potekala mednarodna konferenca, ki jo organizira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Evropskim invalidskim forumom in Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije.

Rdeča nit konference bosta mobilnost in dostopnost za invalide. Minister Janez Cigler Kralj je ob tem dejal: »Slovensko predsedstvo odločno podpira udeležbo invalidov v vseh vidikih družbe v EU in potrebo po doseganju popolne dostopnosti in mobilnosti v EU na vseh področjih.«

Mobilnost in dostopnost, ki sta bistveni za večjo udeležbo in opolnomočenje invalidov v družbi, bomo obravnavali skozi tri vsebinska področja: multimodalna mobilnost, EU kartica ugodnosti za invalide in EU Strategija o pravicah invalidov za obdobje 2021 – 2030. Na panelih bodo sodelovali vrhunski strokovnjaki in strokovnjakinje. Konference se bo udeležila tudi komisarka za enakost Helena Dalli.

Na konferenci  bodo predstavljeni do sedaj uspešno izvedeni slovenski projekti, ki bi posledično lahko postali tudi sistemske rešitve in del invalidske politike v državah članicah EU. Predstavljena bo tudi umestitev slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v Ustavo.

Konferenca bo potekala od 9.00 do 17.15 ure in bo odprta za javnost. Za spremljanje konference se je treba prijaviti v sistemu SAOD, nato pa prejmete povezavo na dogodek.