Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek poudaril pomen nagovarjanja k uporabi lokalne hrane tudi preko knjižnih publikacij

Minister dr. Jože Podgoršek se je pred dnevom slovenske hrane (19. novembra) udeležil pogovora o izbranih slovenskih jedeh iz dveh knjižnih zbirk, obsežne strokovne monografije Gastronomija Slovenije in nove strokovne monografije Štruklji Slovenije. Obe monografiji sta delo avtorja prof. dr. Janeza Bogataja. Poleg dneva slovenske hrane bo s to predstavitvijo obeleženo tudi letošnje leto, v katerem Slovenija nosi laskavi naslov Evropske regije gastronomije.

V tednu, ko se v Sloveniji na različne načine pripravljamo na dan slovenske hrane, ki bo v petek, 19. novembra je danes potekal dogodek predstavitve knjižnih zbirk, ki poudarjajo slovensko tradicijo na področju jedi gatronomije. Minister dr. Jože Podgoršek je ob tej priložnosti poudaril pomen nagovarjanja potrošnikov, da posegajo po lokalnih proizvodih tudi preko tovrstnih knjižnih del, ki so dragocen zapis slovenske tradicije zgodovine. Po njegovih besedah ministrstvo podpira aktivnosti, ki so usmerjene v spodbujanje prehranjevanja z lokalno pridelanimi kmetijskimi in živilskimi proizvodi ter izpostavil prednosti, ki jih prinašajo. »Če posegamo po lokalnem, se s tem odločimo za kakovosten proizvod, svež in posledično tudi bolj zdrav, prav tako s tem podpiramo obdelanost našega podeželja in kmeta, ki skrbi, da je podeželje tako, na katerega so ponosni in ga radi pokažemo gostom. Prav tako ne smemo prezreti področja zavržkov hrane in dan slovenske hrane je priložnost, da tudi potrošniki naredimo korak k varovanju okolja in doma bolj pozorno pristopamo k ustrezni pripravi in primerni količini hrane oz. obrokov, še prej pa pristopimo k nakupu toliko hrane, kot jo zares potrebujemo«.

Dodal je, da s posegom po lokalni hrani dajemo priložnost našemu podeželju, da je naseljeno in dobro uporabljeno. »Želimo si sezonskega prehranjevanja, kar lahko pripelje do višje samooskrbnosti. Če bi spremenili v našo preteklost in zgodovino ter uživali sezonsko prehrano, bi naredili velik korak k samooskrbi. Če sami ne bomo znali poiskati priložnosti tudi pri načinu prehranjevanja iz naše zgodovine ter tega ne bomo ponudili slovenskim in tujim potrošnikom, izgubljamo tudi izjemno poslovno priložnost.«. Ob koncu se je profesorju Bogataju zahvalil za njegov doprinos k spoznavanju slovenske gastronomije.

Prof dr. Janez Bogataj je ob izdaji knjig povedal, da moramo biti v našem prehranjevanju pozorni na uporabo lokalnih proizvodov, kar pripelje do kratkih dobavnih verig, »Poudaril bi tudi trajnostni razvoj prehranjevanja. Potrebno je zaščititi še več slovenskih produktov. Med drugim bi sam zaščitil tipično slovensko kosilo.« Z izdajo knjig Slovenija pridobiva literaturo o slovenski gastronomiji. Namen zbirke je prikazati raznolikost slovenske gastronomije. Ta zbirka je pomembna tudi za izobraževanje strokovnjakov na področju turizma. Objava knjig z recepti slovenske kulinarične kulturne dediščine je v prvi vrsti namenjena komuniciranju pomembne vezi med slovensko tradicionalno kulinariko ter novemu odnosu do hrane, ki ceni in daje prednost lokalnemu in surovinam oz. proizvodom iz shem kakovosti. Zbirka predstavlja tudi recepte za jedi slovenske kulinarične, kulturne dediščine, v katerih so kot surovine uporabljeni tudi proizvodi iz shem kakovosti.

Ob današnji priložnosti je kuharski mojster Mojmir Šiftar, prejemnik Michelinovega krožnika, pripravil tudi štiri jedi po navdihu štirih regij, ki sestavljajo danes predstavljeno knjižno zbirko. Pripravil je ocvirkove pogačice kot jed Panonske Slovenije, marinirane rezine piranskega brancina fonda z mandarino kot jed Sredozemske Slovenije, kranjsko klobaso z drobnjakovo majonezo kot jed Alpske Slovenije in vloženo šalotko ter štruklje kot jed Osrednje Slovenije in Ljubljane, čeprav so slednji poznani po vsej Sloveniji. Omenjena predstavitev je lahko tudi kot vzorčen primer promocije slovenskih jedi tudi v tujini.