Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek napovedal več promocije shemam kakovosti in evropsko zaščitenim proizvodom

Ob dnevu shem kakovosti, ki ga je organizirala Čebelarska zveza Slovenije, se je minister dr. Jože Podgoršek udeležil novinarske konference, na kateri so bile poleg shem kakovosti osrednje teme še letos ustanovljeni Konzorcij evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in izdelkov, dan slovenske hrane, Tradicionalni slovenski zajtrk, tekmovanje mladih čebelarjev in vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin.
Moški v modri poslovni obleki z masko na obrazu sedi za mizo. Za njim je projekcija diapozitiva z besedilom: Dan shem kakovosti

Minister Podgoršek na novinarski konferenci ob dnevu shem kakovosti | Avtor: MKGP

1 / 2

Dan shem kakovosti se je na Čebelarski zvezi Slovenije začel s strokovnim posvetom, kateremu je sledila novinarska konferenca, na kateri je bil dodatno predstavljen Konzorcij evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in izdelkov. V konzorcij je vključenih 24 slovenskih živil, ki jih odlikujejo višja kakovost, poznano poreklo, poseben način pridelave ali bogata kulinarična tradicija. Namen ustanovljenega konzorcija je skupno nastopanje pri zagotavljanju promocijskih sredstev, izvajanju promocij, podajanju zakonodajnih predlogov in medsebojno informiranje in opozarjanje na nedovoljene prakse ali zlorabe.

In prav promocije evropsko zaščitenih pridelkov in izdelkov ter shem kakovosti se je minister dotaknil v svojem prispevku na novinarski konferenci. Dejal je, da si ministrstvo prizadeva kontinuirano promovirati sheme kakovosti in zaščitene proizvode, saj je zaščita lokalnih kmetijskih pridelkov in živil na nivoju Evropske unije prioriteta zaradi močnih konkurenčnih pritiskov. Minister Podgoršek je napovedal, da bodo v letu 2022 sheme kakovosti in evropsko zaščiteni izdelki enakomerno vključeni v promocijske aktivnosti kot tudi drugi, za slovensko kmetijstvo pomembni programi. »V letu 2022 imamo namen izvajati promocijo vseh shem kakovosti. S kampanjo želimo ozaveščati javnost o poglavitnih lastnostih posameznih shem ter o vizualnem izgledu označb za lažje prepoznavanje in ločevanje shem med seboj. Namenili bomo 300.000 evrov.« Poleg promocijskih kampanj ministrstvo vključuje zaščitene proizvode tudi na domače in tuje sejme ter druge prireditve, na katerih sodeluje.

Minister Podgoršek je spregovoril tudi o dnevu slovenske hrane in projektu Tradicionalni slovenski zajtrk kot izjemnih priložnostih za dvig zavedanja o pomembnosti lokalne oskrbe s hrano in kratkih dobavnih verigah. »Hrana slovenskega porekla je vredna zaupanja, je kvalitetna, je zdrava in je varna,« je minister navedel razloge, ki naj bi potrošnike v večji meri spodbujali k uporabi sezonske hrane, s čimer pripomoremo k večji samooskrbi.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je spomnil, da pred leti, ko se je rojevala ideja o Tradicionalnem slovenskem zajtrku, ni bilo dobrodošlo govoriti, da je slovenska hrana najboljša. Zato je vesel premika zavedanja v družbi o pomenu kakovostne slovenske hrane, saj s tem pridobiva celotna družba. Zahvalil se je ministru Podgoršku za podporo države čebelarskemu sektorju v tem težkem letu, ko so bili čebelarji zelo prizadeti; prav tako za izpolnjeno obljubo, da bo ministrstvo v naslednjem letu namenila večjo pozornost in sredstva za promocijske aktivnosti na področju promocije evropsko zaščitenih proizvodov.

Čebelarska zveza Slovenije, ki je pobudnica in začetnica številnih projektov na področju čebelarstva, je predstavila tudi projekta Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin in projekt Izdelava gnezdilnic za čebele samotarke. Cilj projekta sajenja medovitih dreves je posaditi dva milijona medovitih rastlin v desetih letih; gre za prvi projekt v Evropski uniji, ki bo pripomogel k ciljem unije, da se do leta 2030 posadi tri milijarde dreves, v Sloveniji petnajst milijonov.

Minister Podgoršek je po končani novinarski konferenci v podporo projektu sajenja medovitih rastlin zasadil lipo.