Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. novembra 2021

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Med 0.30 in 2.10 je bila na odseku regionalne ceste Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost med 100 in 130 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 2. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice in vsa vozila s ponjavami ter hladilniki.

 

Med 3.59 in 11.48 je bila na odseku regionalne ceste Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, ponovno uvedena zapora prometa, 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Med 10.32 in 22.22 je bila na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. ton.

 

 

Močan veter

Ob 11.22 so v naselju Zemono, občina Vipava, gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina nudili pomoč vozniku manjšega tovornega vozila, ki mu je burja prevrnila prikolico. S pomočjo vlečne službe so prikolico postavili na cestišče.

Ob 13.29 sta v Tovarniški ulici v Ajdovščini gasilca GRC Ajdovščina odstranila oglasni plakat, ki ga je raztrgal sunek burje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.55 se je na Lesarski cesti v Nazarjah v delovni nesreči hudo poškodovala oseba. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje in Velenje so jo oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči na krovu pa jo je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva PGD Nazarje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.10 se je na makadamski lokalni cesti izven naselja Brezje pri Grosupljem, občina Grosuplje, tovorno vozilo - hladilnik, ki je prevažalo meso, prevrnilo na bok. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator na vozilu in s pomočjo pivnikov iz stoječe vode v obcestnem jarku pobrali nevarne tekočine. Iztekle tekočine so nevtralizirali. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 3.45 je na avtocesti med počivališčem Ravbarkomanda in izvozom Postojna, občina Postojna, tovorno vozilo prebilo betonske bloke med voznimi pasovi in dve zaščitni ograji ter trčilo v osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica in Poklicnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Kovinoplastika Lož so zavarovali kraj dogodka, osvetlili kraj, odklopili akumulatorje, prečrpali pogonsko gorivo iz tovornega vozila, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite tekoče in nudili pomoč dežurnim delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a), policiji in reševalcem NMP Cerknica, ki so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in nato prepeljali v UKC Ljubljana. Zaradi dogodka je bila avtocesta v smeri Kopra zaprta. Obvoz je bil urejen preko počivališča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.29 je v Javniku, občina Podvelka, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča ter se obrnil na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v Splošno bolnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.29 je v naselju Pišece, občina Brežice, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Pišece, Globoko, Bizeljsko in Dečno selo so zavarovali kraj dogodka, preprečili širjenje požara na stanovanjski objekt in ga pogasili. Leseno zidani objekt v izmeri okoli 10 x 6 metra je ogenj uničil. Reševalci NMP Brežice so na kraju nudili pomoč osebi, ki je izgubila zavest.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.25 je v ulici Drča v naselju Straža v istoimenski občini gorel vikend v velikosti 5 X 6 metrov. Požar, ki je v celoti uničil ostrešje, mansardo in opremo, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Dolenja Straža in Vavta vas. Dežurni delavec Elektro Ljubljana je na objektu odklopil elektriko. Na gasilski straži sta do jutra ostala gasilca PGD Dolenja Straža.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.46 je v naselju Marija Gradec, občina Laško, zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev PGD Laško sta voznica in sopotnik pogasila začetni požar v motornem delu vozila. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali vozilo in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.45 je ob Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani, gorela plastična ponjava, ki služi za zakritje terase gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so pogasili požar. Požar je uničil 5 kvadratnih metrov ponjave.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 14.41 je v Malgajevi ulici v Celju gorel komunalni zabojnik za odpadni papir. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so požar pogasili in odstranili vsebino zabojnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.13 je v naselju Škrjančevo, občina Domžale, gorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje so gorečo vsebino zabojnika pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 19.43 so na Cesti v Rogozo, občina Miklavž na dravskem polju, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju, pogasili dva zabojnika za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.06 sta na divjem parkirišču pri sotočju rek Hubelj in Vipave, občina Ajdovščina, gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina z absorbentom posula po izteklih motornih tekočinah iz zapuščenega avtomobila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.03 so v Šmarjeti pri Celju, občina Celje, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala obolela oseba in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe.

Izpostava Kranj

Ob 11.49 je v objektu na Cesti 1. maja v Kranju oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Ob 15.35 je na Cesti 1. maja v Kranju ponovno ena oseba ostala ujeta v kabini istega dvigala kot dopoldne, čeprav so gasilci dvigalo izklopili. Gasilci GARS Kranj so ponovno dvigalo izklopili, osebo rešili iz kabine in obvestili serviserja.

Ob 16.00 je v kabini dvigala poslovnega objekta v Ročevnici, občina Tržič, ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so s tehničnim posegom osebo rešili, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 so v Gašperšičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do osebe, ki je potrebovala nujno medicinsko pomoč.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 sta v Kobaridu gasilca PGD Kobarid pomagala invalidnemu občanu pri menjavi kolesa invalidskega vozička.

Ob 18.47 sta v Ajdovščini gasilca GRC Ajdovščina, iz poslovnega objekta rešila ujeto osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 17.36 so v Hermancih, občina Ormož, gasilci PGD Ormož nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri dostopu in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/