Skoči do osrednje vsebine

Prva hibridna patruljna vozila v policiji

Policija je danes slovesno prevzela v uporabo prva specialna patruljna vozila na hibridni pogon. Gre za 41 specialnih patruljnih vozil na hibridni pogon, poleg tega pa še deset civilnih specialnih hibridnih vozil in pet specialnih patruljnih terenskih vozil. Na dogodku v Tacnu v Ljubljani sta zbrane nagovorila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret.
Nova toyota za policijo, prižgane modre lučke, modra in rumena barva nalepk na vozilu

Nova policijska toyota na hibridni pogon | Avtor: MNZ

Kot je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, smo letos najprej povečali vpis v Policijsko akademijo: »Če smo v preteklih letih v policiste lahko usposobili tam nekje do 120 policistov, bomo ob 50-odstotnem povečanju vpisa v naslednjih letih to številko lahko podvojili. Po drugi strani smo se zavedali, da je treba sredstva nameniti za osebno opremo in zaščito ter za vse tisto, kar pri svojem delu potrebujejo. Vozila so gotovo ena od tistih najbolj potrebnih orodij, ki jih pri svojem delu uporabljajo.«

Vsa vozila so bila dobavljena v dogovorjenem roku, kar je v letošnjem, za avtomobilsko industrijo izredno težavnem letu, velik uspeh, predvsem zaradi težav z dobavo polprevodnikov in posledičnim ustavljanjem proizvodnje pri večini blagovnih znamk, je minister izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem z družbo Toyota Adria.

»Vsem policistom, ki stojite ob vozilih, ob današnjem dnevu želim srečno vožnjo, želim, da vam ta vozila, kot tudi vsa oprema, ki jo zagotavljamo v okviru ministrstva, olajšajo vaše delo, zagotavljajo večjo varnost, s tem seveda varnost vsem državljankam in državljanom. Nenazadnje z zunanjo podobo dajete slovenskemu narodu, vsem Slovenkam in Slovencem videz resne, trdne, verodostojne in poštene inštitucije. Tudi v naslednjem letu lahko obljubim, da bomo vsa tista sredstva, ki jih bo - upam, da - v naslednjih dneh državni zbor v okviru proračuna za naslednji dve leti tudi potrdil. Deležni bomo najvišjih sredstev v zgodovini samostojne Slovenije, ki bodo namenjena za policijsko delo,« je sklenil minister, preden je simbolično predal avtomobilske ključe namestniku generalnega direktorja policije Danijelu Žibretu.

Sporočilo za javnost je objavljeno na spletni strani policije.

Vozni park

Ministrstvo kot upravljalec enega največjih voznih parkov v Sloveniji z vpeljavo hibridnih vozil sledi smernicam Strategije razvoja Slovenije 2030, še posebej pa z izbiro hibridnih vozil daje spodbuden signal za splošno javnost pri prehodu na tako imenovano e-mobilnost.

V ministrstvu imamo (na dan 15. november 2021) 2692 vozil (2337 lastnih vozil, 355 v najemu), od tega jih je 2615 v policiji. Povprečna starost vseh vozil je 6,8 leta, pri tem so najstarejša motorna kolesa policije, in sicer je njihova povprečna starost deset let.

Ozadje

V Ministrstvu za notranje zadeve smo letos sklenili pogodbo s podjetjem Toyota Center Ljubljana, d. o. o., za dobavo 85 vozil v vrednosti dobre štiri milijone evrov. Za operativni najem pa smo sklenili pogodbo o dobavi 50 vozil za 60 mesecev v vrednosti 2,7 milijona evrov (908,12 evra/mesec na vozilo).

Sicer smo v ministrstvu skupno letos sklenili pogodbo za nakup 357 vozil (21 motornih koles) v vrednosti 12,78 milijona evrov in za operativni najem 342 vozil v vrednosti v 60 mesecih 15,48 milijona evrov (vključno z zavarovanjem, vzdrževanjem, pnevmatikami, tehničnimi pregledi ...)