Skoči do osrednje vsebine

Obisk državnega sekretarja Dovžana v Združenem kraljestvu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v okviru obiska v Londonu srečal z gostiteljico, ministrico za evropsko soseščino in Ameriki Ministrstva za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Wendy Morton, državnim ministrom v Kabinetu predsednika vlade lordom Frostom ter predsedujočim Odboru za Evropsko unijo v Zgornjem domu parlamenta lordom Kinnoullijem.
Wendy Morton in državni sekretar pred zastavo, fotografiranje

Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Londonu srečal z britansko ministrico za Evropo in Ameriki Wendy Morton | Avtor: Foreign, Commonwealth & Development Office

Državni sekretar Gašper Dovžan in ministrica Wendy Morton sta odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom ocenila kot odlične. Državi sta  partnerici in zaveznici, delita skupne vrednote in sorodne interese pri vrsti globalnih in regionalnih vprašanj. Izmenjala sta poglede na aktualne razmere na Zahodnem Balkanu ter potrdila obojestranski interes za nadaljnjo krepitev medsebojnega dialoga in dvostranskih odnosov med državama na političnem, gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, varnostnem in drugih področjih.

Govorila sta tudi o nedavno zaključenem 26. zasedanju pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) v Glasgowu, kjer je Združeno kraljestvo v vlogi države gostiteljice in promotorke podnebnih pogajanj opravilo izvrstno delo. Soglašala sta, da bo s prizadevanji za omejitev negativnih vplivov na okolje treba nadaljevati in da sta na tem področju Evropska unija in Združeno kraljestvo naravna zaveznika.

Na srečanju državnega sekretarja Dovžana z državnim ministrom lordom Frostom je bila glavna tema pogovora izvajanje Sporazuma Evropske unije in Združenega kraljestva o izstopu, oziroma Protokola o Irski/Severni Irski, pri čemer je državni sekretar Dovžan izrazil podporo Slovenije nadaljnjim konstruktivnim pogovorom med Evropsko komisijo in Združenim kraljestvom v povezavi z izvajanjem Sporazuma oziroma Protokola. Izpostavil je strateško naravo načina reševanja tega vprašanja, kjer moramo pokazati odgovornost, in v okviru veljavnega mednarodnopravnega okvira poiskati praktične rešitve, v korist prizadetih državljanov in njihovih podjetij.

Na srečanju s predsedujočim Odboru za Evropsko unijo v Zgornjem domu parlamenta lordom Kinnoullijem je državni sekretar Dovžan posebej poudaril pomen parlamentarne dimenzije sodelovanja med Slovenijo in Združenim kraljestvom pri nadaljnji krepitvi bilateralnih vezi.