Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak za zmanjšanje količine odpadne hrane

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je na novinarski konferenci ob dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku poudaril, da so tovrstni projekti pomembni za osveščanje potrošnikov, da kupujemo racionalno in preudarno, saj v Sloveniji še vedno zavržemo preveč hrane.
Minister Andrej Vizjak ob mizici, na kateri so jabolka, med, mleko, maslo

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak na novinarski konferenci ob dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku | Avtor: Janja Pavlin

Po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji zavržemo kar 68 kilogramov odpadne hrane na prebivalca na leto, od tega je 40 odstotkov hrane, ki je še užitna. Več kot polovica odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Minister mag. Vizjak je pozdravil dejstvo, da se ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku zavrže bistveno manj hrane. »Skozi te projekte osveščamo ljudi, da ne mečejo v nakupovalne vozičke vsega povprek, temveč tisto, kar lahko porabijo,« je poudaril.

Izpostavil je tudi, da lahko z zmanjšanjem količine odpadne hrane, ki povzroča približno sedem odstotkov emisij toplogrednih plinov, vsi veliko prispevamo k razogljičenju okolja.

Minister mag. Vizjak je spomnil, da je vlada nedavno sprejela predlog Zakona o varstvu okolja (ZVO-2), ki prinaša pomembne spremembe na področju ravnanja z odpadki, saj med drugim uvaja dosledno spoštovanje načela »onesnaževalec plača«. Zato je po njegovih besedah tudi pri hrani pomembno, kako je pakirana – to je s čim manj embalaže, zlasti takšne, ki ni ponovno uporabljiva ali reciklabilna.

Ministrstvo za okolje in prostor se pri vprašanju odpadne hrane ne ukvarja z vsebino samo na področju odpadkov, torej z nastalo odpadno hrano in ravnanjem z njo, ampak se intenzivno vključuje tudi v akcije preprečevanja nastajanja odpadne hrane. Že od leta 2019 v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE vodi ozaveščevalno kampanjo z različnimi aktivnostmi za gospodinjstva s sloganom »Stran pa ne bomo metal!« ter razvija in izvaja različne metodologije merjenja količin odpadne hrane v gospodinjstvih, s čimer je Slovenijo postavil med bolj ambiciozne EU države na področju odpadne hrane.