Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Poteka največja mobilizacija zdravstvenega kadra v zgodovini samostojne Slovenije

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in pediater Denis Baš.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil zadnje aktualne informacije glede kapacitet v zdravstvu in mobilizacije kadra. Danes je 3763 novo okuženih, oziroma 419 več kot prejšnji torek. Bolnišnično oskrbo potrebuje 838 ljudi, od tega jih 568 potrebuje oskrbo s kisikom, na intenzivnih enotah pa se zdravi dodatnih 236 bolnikov.

Minister je pojasnil, da se z bolnišnicami na dnevni bazi usklajuje kapacitete. Dogovorili so se, da z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet. S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Priprave  kako se organizirati, če presežemo to številko, pa že potekajo. Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo tako za necovid kot covid paciente.

Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja, poudarja minister. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden »zdravstveni lockdown«, saj praktično nimamo druge izbire. Vsi ne-nujni posegi so odpovedani ali se odpovedujejo.

Bolnišnice v teh dneh prioritetno usmerjajo svoje kadrovske kapacitete v zdravljenje covid bolnikov in necovid bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro. Ostale  kadrovske vire kadra lahko uporabijo za izvajanje nenujnih storitev, ko realizirajo prej navedeno. Da se lažje organiziramo smo centralizirali covid porode, psihiatrično obravnavo in intenzivno pediatrijo, je dejal Poklukar.

Trenutno poteka največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije, je izpostavil minister Poklukar in vse, ki so usposobljeni, pozval, da se javijo preko združenj, organizacij ali pa preko bolnišničnih covid koordinatorjev. Kontakti 15 covid koordinatorjev bodo javno objavljene na spletnih straneh bolnišnic. Najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih. A, kot pravi minister, je vsaka pomoč zdravstvenega delavca dobrodošla.

Prihaja tudi pomoč izven bolnišnic. V prvem krogu se je na pozive odzvalo približno 130 zasebnikov in koncesionarjev, za katere je Zdravniška zbornica pripravila posebno aplikacijo. Imamo pozitivne odzive šolstva, kjer v sistemu že deluje 40 študentov medicine in vsaj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet. Vojaška zdravstvena enota je zagotovila 20 zdravstvenih delavcev, Rdeči križ pa jih je dal na voljo 120. Na podlagi sklepa vlade za aktivacijo kadrovskih zmogljivosti civilne zaščite jih je v pripravljenosti 116. Kadri iz vseh področji so se odločno odzvali, tudi koncesionarji in zasebniki se javljajo in s tem kažejo veliko solidarnost in razumevanje situacije, zato se jim je minister zahvalil.

Minister je ponovno pozval k cepljenju in upoštevanju vseh ukrepov. Pri izvajanju PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja še vedno nismo dosledni, zato minister apelira vse delodajalce, da se delo kolikor je mogoče organizira od doma. Če ima oseba pozitiven hitri test za samotestiranje, se obnašajmo odgovorno, kot da smo okuženi in ne hodimo naokoli, je opozoril Poklukar. V takem primeru ostanemo doma in počakamo na rezultat PCR testa.

Minister je svoj nastop zaključil z obžalovanjem, da so zdravstveni delavci na svoja pleča prejeli ves gnev in razdvojenost te družbe. Stanje duha nas je že pripeljalo na rob zdravstvenega bankrota oz. zloma. Še huje pa je, da se nam v tem trenutku dogaja v družbi moralno etični zlom. Nad tem bi se morali globoko zamisliti, je dejal minister Poklukar.

Tudi pediater Denis Baš je opozoril, da so razmere skrajno resne. Na otroškem oddelku opažajo povečanje števila otrok, ki so hospitalizirani. Kot poudarja, je pomembno, da odrasli naredimo domačo nalogo, da se cepimo, upoštevamo PCT pogoj in otroke spodbujamo k spoštovanju ukrepov.

Baš miri, da se otroci hitro navadijo nošnje kirurške maske, ki ščiti trikrat bolje od doma narejene maske in ne povzroča nobenih posledic. Tudi samotestiranje je enostavno, neboleče in ne pušča posledic. S tem otroka, ki je asimptomatski, izločimo iz razreda in preprečimo širjenje okužb, dodaja Baš.

Kot poudarja, pediatri podpirajo varno šolsko okolje in ti ukrepi so namenjeni temu, zato poziva vse, da dajo svojim otrokom pozitiven zgled. Raziskave in podatki iz prakse kažejo, da ko je toliko okužb v družbi, kot jih imamo zdaj, postanejo otroci pod 10. letom starosti pomemben dejavnik prenosa.

V Sekciji za primarno pediatrijo so pripravili tudi kratek video, v katerem je prikazano, kako se 7-letnik samotestira.

Minister za zdravje Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

1 / 2