Skoči do osrednje vsebine

Hojs za okrepitev policijskega sodelovanja s partnericami v regiji Zahodnega Balkana

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU danes poteka videokonferenčni sestanek Upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) in direktorjev mejnih policij Zahodnega Balkana. Udeleženci razpravljajo o izzivih pri upravljanju migracij in ohranjanju varnosti v regiji.

»Zahodni Balkan je politična in strateška prioriteta Slovenije,« je v video nagovoru dejal predsedujoči Svetu za notranje zadeve in minister za notranje zadeve Aleš Hojs in poudaril pomembnost tesnega medsebojnega sodelovanja: »Ključnega pomena je, da države članice EU okrepimo policijsko sodelovanje z našimi partnerji iz Zahodnega Balkana, vendar je enako pomembno, da si prizadevamo okrepiti vlogo agencij EU, vključno s Frontexom, v operativnih dejavnostih po vsej regiji.«

Minister Hojs sedi za mizo med nagovorom

Minister Aleš Hojs med nagovorom | Avtor: MNZ

V nagovoru je minister posebno pozornost namenil migracijam, ki po njegovih besedah zahtevajo skupno delovanje in medsebojno zaupanje. »Zahodni Balkan je nedvomno prednostni partner. Poudariti pa želim, da mora biti sodelovanje obojestransko in da mora vsak partner prispevati svoj pravičen delež.« Ob tej priložnosti je minister pozval države Zahodnega Balkana, da čim prej sklenejo statusne sporazume, ki so osnovni pogoj za operativno pomoč Frontexa.

Kot predsedstvo Svetu EU v začetku decembra na Brdu pri Kranju gostimo ministrsko zasedanje EU-ZB s področja pravosodja in notranjih zadev, ki bo priložnost za sprejem skupnih političnih zavez EU in partneric Zahodnega Balkana pri upravljanju z migracijami.

Partnerji so se v skupni izjavi zavzeli za krepitev sodelovanja.