Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na neformalnem ministrskem srečanju udeleženk SEECP

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je v imenu ministra dr. Anžeta Logarja udeležil neformalnega ministrskega srečanja udeleženk Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (SEECP), ki ga je gostila predsedujoča SEECP Grčija. Prvo ministrsko srečanje v organizaciji predsedujoče je bilo namenjeno predstavitvi programa enoletnega predsedovanja in razpravi o krepitvi regionalnega sodelovanja.
Državni sekretar Dovžan z zunanjim ministrom Osmanijem med pogovorom sedita na zofah

Državni sekretar Dovžan z zunanjim ministrom Osmanijem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ministri so se v razpravi zavzeli za krepitev odnosov med državami regije in povezovanje z drugimi organizacijami, kar vodi k lažjemu izhodu iz ekonomske in splošne družbene krize po pandemiji covida-19.

Državni sekretar Dovžan je poudaril pomen sporočil in sklepov vrha EU-Zahodni Balkan, ki ohranjajo države regije visoko na agendi EU. Slovenija upa, da se bodo zaveze iz vrha prenesle tudi v dejanski napredek v širitvenem procesu, predvsem z zagotavljanjem čimprejšnjega začetka pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo.

Zaveze iz vrha na Brdu pri Kranju morajo služiti tudi kot sredstvo za veliko globlje in dejavno vključevanje EU, v prizadevanja za spodbujanje regionalnega sodelovanja in njegovo povezovanje z gospodarskimi in infrastrukturnimi koridorji EU.

Državni sekretar Dovžan je razpravo zaključil s podporo Slovenije prednostnim nalogam Strategije za Jugovzhodno Evropo 2030, ki vključujejo spodbujanje ustvarjanja delovnih mest in blaginje v evropski perspektivi Zahodnega Balkana.

Ob robu ministrskega srečanja SEECP se je državni sekretar Dovžan srečal z ministrom za zunanje zadeve Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem, s katerim sta govorila o evropski perspektivi Severne Makedonije in notranjepolitičnih razmerah v državi. Državni sekretar Dovžan je potrdil podporo čim prejšnjemu začetku pristopnih pogajanj Severne Makedonije z EU.