Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. novembra 2021.

Potres

Ob 7.13 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Ribnice, 35 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občine Ivančna Gorica.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 je v naselju Tomišelj, občina Ig, pri delu na polju delavcu potegnilo prste v ličkalnik. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tomišelj so nudili pomoč pri odstranjevanju prstov iz stroja reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so nato poškodovanca oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 15.09 je na področju Goške ravni, Jelovice in Srednje Dobrave, občina Radovljica, potekala iskalna akcija pogrešane osebe. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) GRS Radovljica, vodniki reševalnih psov KZS - SIP skupina 4, ZRPS Gorenjska in vodniki reševalnih psov GRZS Gorenjska so pregledali območje, vendar pogrešane osebe niso našli.

Ob 22.28 se je na območju Kranjske Gore pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V njej so sodelovali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora, vodniki z reševalnimi psi Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP - KZS) skupina 4, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska in vodniki z reševalnimi psi Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Gorenjska. Pogrešane osebe niso našli, z iskanjem bodo nadaljevali v soboto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.03 sta na cesti v naselju Gornji Lenart, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so kraj nesreče zavarovali, na vozilih odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom izvlekli vozili nazaj na vozišče, nudili pomoč pri odstranitvi vozil in prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Brežice, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato eno osebo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 12.10 se je na cesti pri Zabukovju nad Sevnico, občina Sevnica, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator na vozilu, preprečili nadaljnje iztekanje, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in postavili vozilo nazaj na kolesa. Voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 11.44 sta na Kidričevi cesti v Kranju v križišču trčila osebno vozilo in kolo. Poškodovano osebo so na kraju nesreče oskrbeli reševalci NMP Kranj in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 16.49 se je v naselju Sele pri Polskavi, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v obcestni jarek in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z absorbcijskim sredstvom posuli po vozišču izteklih motornih tekočin in postavili nazaj na kolesa. Reševalci NMP pa so oba udeleženca nesreče oskrbeli na kraju in preventivno prepeljali na pregled v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.02 sta na mejnem prehodu v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, osebno vozilo trčilo v steber javne razsvetljave. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico reševalci NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.07 se je v naselju Veliki Podljuben, občina Novo mesto, tovorno vozilo iz parkirišča zaletelo v garažo. V času nesreče v vozilu ni bilo oseb. Ob trčenju se je podrla stena garaže, poškodovala streha in v garaži parkirano osebno vozilo ter štirikolesnik. Starejše tovorno vozilo je uničeno. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GRC) Novo mesto so potegnili tovorno vozilo iz garaže, ga odstranili od objekta ter posuli razlite motorne tekočine.

Ob 14.29 je na cesti Otočec–Ratež, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom zapeljal na brežino in se prevrnil na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili na kolesa, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter očistili cestišče. Voznik ni bil poškodovan.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.41 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, pregledali plinsko napeljavo v vozilu ter policiji razsvetljevali kraj nesreče. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.08 je na Goriški Cesti v Velenju je prišlo do požara ventilatorja v shrambi v enem izmed stanovanj v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali prostor in odstranili tleče predmete iz shrambe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.28 je v naselju Mala Polana, občina Velika Polana, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velika Polana, Brezovica in Mala Polana so požar pogasili in očistili kraj požarišča.

Ob 13.16 so se v naselju Cven, občina Ljutomer, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Cven, Mota, Ljutomer, Spodnje Krapje in Zgornje Krapje so počakali do izgoretja saj in odstranili žerjavico iz peči.

Izpostava Ptuj

Ob 17.35 je v naselju Janški Vrh, občina Majšperk, zagorel bivalni vikend. Gasilci PGD Majšperk in Ptujska Gora so požar omejili in pogasili. Vikend velikosti 5x6 metrov je uničen.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.20 je v naselju Rovišče, občina Zagorje ob Savi, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tirna in Zagorje mesto so požar, ki je zajel tudi drva v bližini, pogasili in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.11 sta v Novakovi ulici v Ljubljani goreli osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili. Vozili sta uničeni, dve vozili v bližini pa poškodovani zaradi visoke temperature.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.47 je v Majaronovi ulici v Ljubljani gorela vsebina treh zabojnikov za ločevanje odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zabojniki so v celoti uničeni.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.38 je v Bazoviški ulici v Tolminu gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Tolmin so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 20.51 so na Obali, občina Piran, stanovalci zaznali močan vonj po plinu. Na kraju dogodka so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper ugotovili, da vonj prihaja iz elektro omarice Telemacha v kateri je prišlo do napake na pomožni bateriji. Omarico so s tehničnim posegom odprli, odklopili akumulator in ga z vodo ohladili. Obveščen je bil tudi dežurni Telemacha.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 14.58 se je v naselju Zminec, občina Škofja Loka, našla ročna bomba. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) najdeno ročno bombo kalibra 60 milimetrov odstranila in nato uničena na najbližjem varnem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.06 je bilo v bližini Bask, občina Nova Gorica, najdenih devet kosov ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in shranila v ustrezno skladišče ubojna sredstva v skupni masi 46,3 kilogramov, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.53 se je v Velikem Lipju, občina Žužemberk, na travniku ob gozdu našlo neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so najdeno topovsko granato kalibra 75, italijanske izdelave, ostanek iz 2. svetovne vojne uničili na kraju.

Izpostava Postojna

Ob 11.28 se je ob naselju Kazlje v občini Sežana na njivi našla topovska granata. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, nemške izdelave, mase 6,42 kilogramov iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.16 so na Ulici Vena Piloni v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP je obolelo osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljala v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.37 je v ulici Trg Rivoli v Kranju iz stanovanja v prvem nadstropju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, preprečili nadaljnjo iztekanje in posesali vodo v stanovanju.

Ob 17.00 so na Župančičevi ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.26 se je pred vrtcem v Ulici Malči Beličeve v Ljubljani po pomoti zaklenil avto, v katerem je ostal otrok. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili mami dostop do otroka. Škode na vozilu ni nastala.

Ob 17.26 so na Kolodvorski cesti v Kočevju gasilci PGD Kočevje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 19.01 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli onemoglo osebo. Osebo so predali v oskrbo reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 so na Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odpirali vrata stanovanja in v njem našli mrtvo več dni pogrešano osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/