Skoči do osrednje vsebine

Potujoča razstava "Bivanje z lesom" tokrat v Novem mestu

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je včeraj potekalo slavnostno odprtje razstave Bivanje z lesom, s katero Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo širi zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji, pohištvu in stavbnem pohištvu iz lesa.
Danilo Anton Ranc med otvoritvenim govorom na razstavi Bivanje z lesom obkrožen z razstavnimi panoji

Otvoritev razstave Bivanje z lesom v Novem mestu

V uvodnem nagovoru je generalni direktor Direktorata za lesarstvo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc poudaril, da ne smemo spregledati podnebnih sprememb, ki krojijo našo usodo ter moramo podpreti večjo porabo in predelavo lesa ter s tem znižati emisije toplogrednih plinov. "Podprimo dobre prakse izvajanja okoljskih ciljev, ki jih sprejemajo v Glasgowu in jih ima tudi Evropska unija zapisane v Evropskem zelenem dogovoru. To je ob bogastvu lesa hkrati za nas tudi edinstvena razvojna priložnost, uporabimo torej slovenski les!"

Dr. Tomaž Kostanjevec, direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija, je zatem predstavil aktivnosti, ki jih na agenciji v sodelovanju z direktoratom izvajajo za promocijo lesa ter za ozaveščanje o prednostih lesa med mladimi: "Mladim želimo približati les kot raznolik, kakovosten in obnovljiv naraven material prihodnosti. Predstaviti jim želimo njegove lastnosti in hkrati promovirati možnost široke uporabe lesa. Ob tem želimo mladim prikazati pestrost poklicev v lesarstvu, predvsem pa dvigniti imidž poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitarni poklic."

Dogodka sta se s pozdravnim nagovorom udeležila tudi Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto in Liljana Vogrinec, avtorica razstave in direktorica podjetja SLOWOODLIFE, d. o. o. Odprtje razstave so z glasbenim nastopom obogatile učenke Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.