Skoči do osrednje vsebine

Na Konferenci Evropskega diplomatskega programa o EU kot globalnem akterju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija je kot predsedujoča Svetu Evropske unije 11. in 12. novembra 2021 v Cankarjevem domu v Ljubljani gostila prvi modul mednarodne konference Evropskega diplomatskega programa. Na dvodnevni konferenci z naslovom »EU kot globalni akter: Strateška avtonomija, odpornost in multilateralizem« so sodelovali slovenski in tuji strokovnjaki s področja zunanje politike in znanosti.

Konference se je udeležilo okoli 60 mlajših diplomatov iz držav članic EU, predstavniki evropskih institucij in vodje evropskih diplomatskih akademij.

Na uvodnem plenarnem zasedanju sta prisotne nagovorila tudi državni sekretar v ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Državni sekretar Dovžan je v svojem nagovoru poudaril pomen tovrstnih programov: »So edinstvena priložnost za mlade evropske diplomate, da se učijo komunikacijskih in pogajalskih veščin, se seznanijo s prednostnimi nalogami in dejavnostmi EU ter tako tudi spletejo osebna poznanstva.«

Konferenca je bila zasnovana na tematskih sklopih, ki so hkrati prednostne naloge slovenskega predsedovanja: digitalna suverenost, kibernetska varnost in umetna inteligenca, zelena ekonomija ter Zahodni Balkan. O teh temah so spregovorili domači in tuji strokovnjaki s posameznih področij, med njimi klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, izvršna direktorica CER Ana Struna Bregar, posebni odposlanec za podnebne spremembe Evropske službe za zunanje delovanje veleposlanik Marc Vanheukelen, direktor Unescovega mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco prof. John Shawe-Taylor, veleposlanik Samuel Žbogar in direktorica Andragoškega centra Slovenije dr. Nataša Potočnik.

Namen Evropskega diplomatskega programa je zlasti spodbujanje mreženja in krepitev evropskega duha med mlajšo generacijo diplomatov. Srečanja so tudi priložnost za izmenjavo mnenj med vodji evropskih diplomatskih akademij glede novih strategij na področju diplomatskega izobraževanja in usposabljanja. Evropski diplomatski program se izvaja od leta 1999 in v vsakem akademskem letu obsega štiri module.