Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin v jugovzhodni Sloveniji

V okviru vladnega obiska v jugovzhodni regiji je minister za obrambo mag. Matej Tonin obiskal institucije obrambnega resorja na tem območju.

Obisk v regiji je minister Tonin začel že včeraj, v četrtek, in sicer v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu. V vojašnici usposabljajo pripadnice in pripadnike Slovenske vojske za sodelovanje s Policijo za pomoč pri nadzoru državne meje. V vojašnici deluje tudi šola za podčastnike, obenem pa so po prenovljenem konceptu začeli s temeljnim vojaškim strokovnim usposabljanjem (TVSU). Trenutno je v vojašnici na prostovoljnem služenju vojaškega roka 21 kandidatk in kandidatov, ki jih je včeraj nagovoril tudi minister Tonin. Včerajšnji obisk vojašnice v Novem mestu je bil namenjen tudi ogledu prenovljenih prostorov za TVSU. 

Minister mag. Matej Tonin je včeraj obiskal še Prostovoljno gasilsko društvo Šmarjeta, ki je letos praznovalo 100 let delovanja. Ob tej priložnosti so kupili novo vozilo, minister pa je ob obisku prisluhnil izzivom, s katerimi se soočajo, in poudaril, da v društvu s številnim mladim kadrom dobro skrbijo za prihodnost gasilstva. 

Minister je del včerajšnjega programa namenil tudi obisku podjetja Arex iz Šentjerneja, ki je pomemben del slovenske obrambne industrije. 

Po skupni seji Vlade Republike Slovenije v Ribnici se je minister Tonin v ločenem programu danes najprej sestal s kočevskim županom dr. Vladimirjem Prebiličem. Pogovarjala sta se o cepljenju, h kateremu je kočevska občina v spomladanskih mesecih pristopila zelo organizirano in cepila visok odstotek prebivalstva. Tudi sedaj je v občini Kočevje veliko zanimanja za tretji odmerek cepiva. Minister in župan sta se pogovarjala tudi o sodelovanju lokalne skupnosti z Enoto za specialno delovanje, ki deluje na Škrilju. Strinjala sta se, da je sodelovanje dobro, župan Prebilič ga je označil kot primer dobre prakse sodelovanja med civilnim in vojaškim segmentom. V nadaljevanju je beseda tekla tudi o pridobivanju evropskih sredstev za soočenje s posledicami podnebno pogojenih nesreč. Sredstva predvidevajo gradnjo treh podcentrov, eden od njih, podcenter, ki bi se ukvarjal s problematiko žledu, bi lahko stal na Kočevskem. Ob koncu obiska je minister Tonin prisostvoval podpisu pogodbe med Gasilsko zvezo Kočevje in Občino Kočevje za nakup treh gasilskih vozil. 

V nadaljevanju je minister Tonin obiskal Enoto za specialno delovanje na Škrilju, se seznanil z njihovimi izzivi, predstavili so mu tudi usposabljanje za pripravnike. Minister je svoj del obiska zaključil na obisku Prostovoljnega društva Metlika, ki je s 152 leti najstarejše slovensko gasilsko društvo. Z gasilci in predstavniki občine je govoril o različnih ukrepih, ki izboljšujejo status gasilstva, med drugim tudi o načrtovanih spremembah zakona o dohodnini, ki predvideva dodatne olajšave za operativne gasilce.